Recurs adreçat a les famílies elaborat per l’equip educatiu del Club Esplai Bellvitge. Descarregueu-vos el DIPTIC INFORMACIONS FAMILIES . Aprofiteu per repartir-lo entre les vostres famílies.

Comprar joguines, una tasca amb responsabilitat

Les joguines són articles molt importants  en la vida d’un nen i d’una nena. La visita del Pare Noel o dels Reis Mags és tota una oportunitat per a ajudar-los a aprendre a seleccionar-les i consumir-les. Fer la carta amb els vostres fills i filles us pot ajudar a fer una reflexió compartida on posar en pràctica hàbits de consum responsable.

Les joguines han de servir per a divertir els petits i convertir-los en protagonistes. A l’hora de triar un joc o joguina tingueu en compte:

 • L’edat i la maduresa de la persona destinatària: si dubteu,  demaneu consell  als educadors/es.
 • Els continguts dels jocs i els aspectes educatius: eviteu la distinció sexista i la incitació a la violència. 
 • El segell CE a la joguina indica que compleix la normativa vigent de  seguretat!!! No compreu joguines que no portin aquest segell, poden ser perilloses.
 • Llegiu les etiquetes, les regles i instruccions del joc per comprovar si són les adequades per a cada edat.
 • No deixeu les compres de les joguines per als últims dies: guanyareu en  qualitat i  servei i anireu molt més tranquils.
 • La senzillesa, la resistència i la relació qualitat- preu de la joguina.
 • Exigiu la factura o tiquet de compra per a poder fer qualsevol reclamació.
 • Comproveu la garantia per assegurar la reparació o la substitució d’una joguina  defectuosa.
 • No oblideu reciclar aquelles joguines que ja no es fan servir: podeu portar les que estan en bon estat a l’escola o l’esplai, feu-les arribar a infants sense recursos… i les que estan fetes malbé dipositeu-les al contenidor corresponent o a la deixalleria.

Ensenyem a les nenes i als nens a fer una tria responsable

Oferiu als vostres fills i filles oportunitats per a conèixer nous jocs i joguines:

 • Aneu junts a passejar i a veure joguines a botigues de diferents tipus. Segur que descobriran possibilitats que no coneixien, que no tenen els seus amics, que no surten a la televisió ni tampoc no són als catàlegs… hi ha un munt de jocs i joguines per a descobrir que no sempre són els de moda!
 • Convideu els amics, amigues o familiars a jugar, i encara millor si porten la joguina desitjada pel vostre fill o filla. Així la podreu provar i comprovar si és idònia… sovint descobriran que el més divertit no és la joguina més cara ni la més publicitada.
 • Acompanyeu els nens/es a jugar a les ludoteques. A més de compartir i passar una bona estona jugant, els adults tindreu més referències i estareu més segurs de quines són les joguines que els agraden i que desitgen.
 • Reflexioneu amb els nens/es sobre quin espai han de tenir les joguines i per a quines joguines hi ha lloc a casa. És important que els nens/es aprenguin a triar… val més la qualitat que la quantitat. Abans de l’arribada dels Reis d’orient o del pare Noel feu lloc per a les joguines noves i recicleu les que ja no feu servir.

Els videojocs poden ser una bona opció

El més important és triar videojocs que siguin adequats a l’edat del destinatari i vigilar que el videojoc no substitueixi les relacions amb els amics, la família… Abans de comprar un videojoc informeu-vos i fixeu-vos en els símbols que l’etiqueten.

Ensenyem l’ús responsable de qualsevol joguina, juga amb els teus fills/es, parla amb ells, comparteix la vida amb ells/es…  és el millor regal que els pots donar!!!