El passats 19 i 20 de novembre, els esplais de la Federació Catalana de l’Esplai van celebrar el Dia Universal dels Drets de l’Infant, reivindicant un cop més el #DretalLleure, i especialment enguany,  el dret a una alimentació sana i sostenible, seguint les línies d’actuació de la proposta educativa: Menjar Canvia el Món.

Durant tota la setmana s’han portat a terme activitats de sensibilització sobre alimentació saludable i sostenible, per conèixer la procedència dels aliments, per reflexionar sobre el comerç global i de proximitat, etc. Totes aquestes accions van culminar en una activitat col·lectiva simultània, a les places i carrers dels nostres municipis.  

Així, noies i nois dels esplais van organitzar la Gimcana Menjar canvia el Món, per prendre consciència de la importància de garantir el dret a l’alimentació. En aquesta es van realitzar diverses proves per treballar l’origen del aliments, el malbaratament alimentari, com afecta l’alimentació a la salut de les persones i el planeta; per fomentar hàbits saludables de nutrició; i prendre consciència que tots els infants del món tenen dret a l’alimentació.

La gimcana va finalitzar amb la construcció col·lectiva de la piràmide de salut planetària i la lectura del manifest. Totes les accions i la lectura del manifest es van compartir a les xarxes amb les etiquetes #DretAlimentació20N i #DretalLleure.

Els i les joves dels esplais també vam participar activament, liderant una recollida d’aliments de la mà d’una entitat del municipi, vinculada al Menjareptes “Les cues de la fam”

A més enguany infants de les nostres entitats han participat a la iniciativa que impulsa el Diari ARA on són nenes i nens els que il·lustren totes les notícies d’aquest dia. La portada que han dibuixat està relacionada amb l’alimentació sostenible i saludable i la seva importància per a la salut i el planeta, però també han il·lustrat tots i cadascun dels temes de la publicació aportant així la seva visió dels temes d’actualitat.