Edufilms, cinema compromès

 

El passat dilluns 11 de juny va tenir lloc la 2a edició del Festival Edufilms a la Filmoteca Catalunya. L’esdeveniment, organitzat per la Federació Catalana de l’Esplai i l’associació Méliès gràcies a la col·laboració de l’Obra Social a Caixa”, va acollir a més de 280 persones espectadores, joves, familiars i representants de l’administració.

El  Festival Edufilms és una mostra de cinema jove de temàtica social. Té per finalitat donar visibilitat al potencial de la joventut per influir positivament a la societat així com sensibilitzar la ciutadania sobre els temes que els preocupen. En aquesta edició es van projectar 14 pel·lícules pensades i realitzades per prop de 300 de joves de diferents centres d’esplais de la Federació Catalana de l’Esplai, de centres educatius (a través del servei comunitari) i joves del projecte Imago de Fundesplai.

Tots els films conviden a l’espectador/a a reflexionar sobre el valor de la igualtat de gènere, l’amistat i el respecte a les diversitats per fer front a la problemàtica del sexisme, la discriminació i les violències en general.

El festival també va acollir per primera vegada el “curt convidat” del projecte XAJI de la Plataforma Unitària Contra les violències de Gènere.

Els  grups de joves estan preparant fitxes didàctiques dels curtmetratges per fomentar el debat. L’objectiu és que tots aquests treballs tinguin una utilitat social i educativa.

Un projecte en clau aprenentatge servei

Edufilms és una proposta educativa d’aprenentatge servei on s’aprenen tècniques cinematogràfiques amb l’objectiu de crear una pel·lícula que serveixi per provocar la reflexió i transformar la mirada sobre una determinada realitat. Posteriorment, els grups de joves s’impliquen en accions de sensibilització als seus municipis i organitzen xerrades i debats als centres així com campanyes a les xarxes socials.

Tots els curts i recursos educatius es poden descarregar aquí.