Cinema jove per a la transformació i inclusió social

La creació de produccions audiovisuals de temàtica social és, des de fa uns anys, una iniciativa educativa molt significativa en l’àmbit del lleure. L’experiència permet als i a les participants reflexionar i apropar-se a distintes realitats alhora que els proporciona tot tipus d’aprenentatges competencials i habilitats relacionades amb el món de les arts cinematogràfiques.  Cal destacar també el foment del català a partir de l’ús del llenguatge audiovisual i les tecnologies digitals entre els i les joves.  Els vídeo espots es realitzen seguint la metodologia de l’Aprenentatge Servei (ApS) en dues fases:

En l’etapa d’aprenentatge, els grups de joves participen activament de totes les fases de producció: reflexió i elecció del tema; discussió i redacció del guió audiovisual; caracterització dels personatges i recerca de localitzacions; rodatge i estrena de la producció audiovisual. La temàtica dels curtmetratges realitzats va en consonància amb les proposta educatives biennals que presenten Fundesplai.

En l’etapa de servei s’impulsen distintes activitats per generar debat social i conscienciar l’entorn: presentació dels curts a la ciutadania en diversos espais, divulgació dels curts a les xarxes socials, xerrades als esplais, als centres educatius, participació en jornades… 

Origen i desenvolupament del projecte

El curs 2011-2012 l’esplai El Nus de Sant Joan Despí i l’associació Mèlies, especialitzada en tècniques audiovisuals, van produir el curt “500 milles” per afavorir la inclusió social de noies i nois d’origen immigrat. L’experiència va ser tant exitosa que des d’aleshores el projecte dels curtmetratges com a eina educativa no ha parat d’estendre’s i de consolidar-se entre les entitats de lleure. 

Els anys 2017 i 2018 es va dur a terme el “Festival Edufilms”, una mostra de les produccions audiovisuals per tal de donar visibilitat a les capacitats i potencialitats de la joventut per influir positivament en la societat així com sensibilitzar la ciutadania sobre els temes que preocupen als més joves.

El projecte va ser guardonat amb el 2on Premi ens els XXXII Premi Jaume Ciurana, que es van atorgar el 27 novembre de 2018 en el marc dels Premis Civisme 2018 que concedeix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Edufilms 2019

Els curtmetratges presentats al llarg del 2019 responen a la temàtica de les dues propostes educatives de Fundesplai que han coincidit enguany: Encoratja’t –  projecte 2017-2019, amb ànim d’educar els infants i joves en els valors de la coeducació per a una societat més igualitària, lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència -, i NuSOS – la proposta educativa 2019-2021 entorn la ciutadania global, les migracions i el refugi perquè els infants i joves reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors indispensables per a la convivència i la sostenibilitat al nostre món.

La realització d’aquests curtmetratges ha sigut possible gràcies al suport de la Direcció General de Política Lingüística, a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya.

Estima’t: Curt pensat, dissenyat i realitzat pel grup de joves del Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet. Producció a càrrec de l’Associació cultural i educativa Méliès.

 

 

Síria: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai Enlleura’t. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.

Queda’t amb el canvi: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves del Club d’Esplai Bellvitge. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.

Islamofòbia: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai Druida. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.

Danjou: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai La Tortuga. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.

ComKedem: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’esplai Com Kedem. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.

Recull de l’impacte: EduFilms 2019

 

Share This