Cinema jove per a la transformació i inclusió social

La creació de produccions audiovisuals de temàtica social és, des de fa uns anys, una iniciativa educativa d’aprenentatge servei molt significativa en l’àmbit del lleure. L’experiència permet als participants reflexionar i apropar-se a distintes realitats alhora que els proporciona tot tipus d’aprenentatges competencials i habilitats relacionades amb el món de les arts cinematogràfiques.

En l’etapa d’aprenentatge, els grups de joves participen activament de totes les fases de producció: reflexió i elecció del tema; discussió i redacció del guió audiovisual; caracterització dels personatges i recerca de localitzacions; rodatge i estrena de la producció audiovisual. Per conèixer amb més detall el procés de treball en l’etapa d’aprenentatge dut a terme durant el curs 2017-2018 cliqueu aquí.

En l’etapa de servei s’organitza el Festival Edufilms i s’impulsen distintes activitats per generar debat social i conscienciar l’entorn: divulgació dels curts a les xarxes socials, xerrades als esplais, als centres educatius, participació en jornades…

El “Festival Edufilms” és una mostra de les produccions audiovisuals i té per finalitat donar visibilitat a les capacitats i potencialitats de la joventut per influir positivament en la societat així com sensibilitzar la ciutadania sobre els temes que preocupen als més joves.

Projecte guardonat amb el 2on Premi ens els XXXII Premi Jaume Ciurana, que es van atorgar el 27 novembre de 2018 en el marc dels Premis Civisme 2018 que concedeix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Origen del projecte

El curs 2011-2012 l’esplai El Nus de Sant Joan Despí i l’associació Mèlies, especialitzada en tècniques audiovisuals, van produir el curt “500 milles” per afavorir la inclusió social de noies i nois d’origen immigrat. L’experiència va ser tant exitosa que des d’aleshores el projecte dels curtmetratges com a eina educativa no ha parat d’estendre’s i de consolidar-se entre les entitats de lleure. 

2018 L’EduFilms a la Filmoteca Catalunya

La Federació Catalana de l’Esplai i l’Associació Méliès, han desenvolupat conjuntament el projecte dels curtmetratges durant el curs 2017-2018 gràcies a la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa”. Totes les pel·lícules es van presentar públicament  al Festival EduFilms celebrat a la Filmoteca Catalunya . Aquest esdeveniment va tenir lloc lloc el 11 de juny de 2018. 

El festival va acollir 15 pel·lícules de temàtica social pensades i realitzades per més de 300 joves entre els 12 i els 18 anys de diferents esplais de la Federació Catalana de l’Esplai i centres educatius (servei comunitari),  així com grups de joves del projecte Imago que impulsa l’àrea social de Fundesplai. A més a més, com a novetat, hi ha participat el “Curt Convidat” a càrrec de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

 

Valoració dels i les joves

Trailer del Festival

Curtmetratges 2018

Xarxa: Com un simple “clic” al mòbil pot condicionar la vida d’una persona. Un relat sobre l’amistat, la llibertat i el respecte a l’orientació sexual. Esplai Druida de Barcelona. Amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. Fitxa didàctica.

 

 

No estàs sola del centre Adimir de Montcada i Reixac. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. Fitxa didàctica

Estimades reines magues de l’esplai La Maduixa de Sant Cebrià de Vallalta. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.

Mai deixarem de ser nosaltres de l’esplai La Tortuga de Barcelona. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

I punt de l’esplai Trencalòs de Barcelona. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

La societat ens modela de l’esplai La Barretina de Sant Boi de Llobregat. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.

Go back, de l’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet de l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat.Aquest curt aborda la qüestió dels embarassos no desitjats a l’adolescència i planteja la necessitat de conscienciar sobre la importància de l’ús del preservatiu.

 

Colze a colze de l’Esplai Fontsanta i alumnat del Centre d’Educació Especial Virolai i l’Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de Llobregat. Una mirada sobre el fenomen de l’exclusió i el valor de l’amistat per fer-hi front.

 

Ara Jo: tot per amor? una història sobre l’intent d’anul·lació i la violència que un noi intenta exercir sobre una noia quan són parella, com intenta allunyar-la del seu món i endinsar-se en el de les drogues. Tot rodat amb un estil de docu-ficció per dotar de realisme el curtmetratge. Projecte Imago de   l’Àrea Social de Fundesplai.

 

El Gir: aquest curtmetratge aposta per donar visibilitat als comportaments i les actituds que afavoreixen la convivència i les relacions a l’institut. Una  reflexió sobre com prevenir i combatre el bullying a l’institut. Esplai          Guadalhorce de Terrassa. Amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

 

 

Veus: cinc històries reals de dones que viuen situacions on la desigualtat i el sexisme s’ha normalitzat. Històries que ajuden a trencar el silenci. Esplai Nus i joves de l’institut Jaume Salvador i Pedrol i Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí. Projecte 7è Art. Amb el suport de l’ajuntament de Sant Joan  Despí.

 

 

Boy: i si cada dia ocultessis la teva identitat sentida per por al rebuig i la discriminació? I si comencessis una bonica relació d’amistat sense sincerar-te? Un curt sobre la transsexualitat i el conflicte personal que viuen les persones trans. Esplai Diversitat Lúdica de Sant Feliu de Llobregat. Amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

 

 

Homo: Descobrir l’orientació sexual d’uns amics portarà a una sèrie de reaccions per part del grup que condueixen al conflicte personal i grupal i que ens aporta una mirada reflexiva en relació a l’homofòbia. Projecte Imago de l’Àrea Social de Fundesplai.

 

 

Game Over: Realitat i ficció es donen de la ma, en un món dominat i controlat pels poderosos. A través d’un videojoc ens apropem a la cruesa d’una història que es repeteix, on el paper de les víctimes i els opressors  l’acostumen a jugar sempre les mateixes persones. Projecte Imago de l’Àrea Social de Fundesplai.

 

 

Ciutats Lliures per a les dones: “Curt convidat”. Reflexió al voltant de les violències masclistes que pateixen les dones. Curt guardonat al XIII Concurs per l’eradicació de la violència masclista organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

 

 

Share This