Reflexió i creativitat

Aquest 2021, hem portat a terme la segona edició d’Educlips, un projecte musical i audiovisual que vetlla per promoure l’ús del català entre els grups de joves a partir de la creació de videoclips. Mantenint en tot moment el català com a llengua vehicular, els grups de joves s’han endinsat, a partir d’un treball de reflexió i amb un fort caire emocional, en la creació de cançons que expliquen vivències, pensaments, pors i neguits que han tingut al llarg de la seva experiència vital. Les accions han estat guiades pels equips educatius de joves de les entitats, així com per raperes professionals, encarregades de la dinamització dels grups de joves i de la creació musical conjunta. Per a poder visualitzar els videoclips, accediu a: https://esplai.fundesplai.org/educlips/. Aquest projecte és possible gràcies al suport del departament de Política Lingüística de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.

Actuar davant els estereotips i els prejudicis

Enguany, la creació musical l’hem vinculat, amb el dret a la participació (article 12) recollit i reconegut per la Convenció sobre els Drets de l’infant, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides l’any 1989. Aquest projecte ha posat l’èmfasi en el dret a la participació amb l’objectiu d’estendre els valors i la cultura de la participació infantil i juvenil entre les entitats de lleure.

Hem portat a terme un procés participatiu molt enriquidor amb els i les joves, per la tria de la temàtica dels videoclips. Ha estat molt ennoblidor sentir les seves veus i reflexions vers la temàtica triada, la igualtat de gènere i la violència zero. El projecte s’ha pogut dur a terme gràcies a la implicació i la col·laboració de l’entitat Càmeres i Acció, creadora de documentals i projectes audiovisuals i de periodisme per la intervenció i transformació social, i a la participació imprescindible de les raperes Elane i Mery.

Esplais participants:

En aquest projecte han participat:

  • Esplai la Barretina, de Sant Boi de Llobregat.
  • Esplai Guadalhorce, de Terrassa.
  • Esplai el GISC, del Prat de Llobregat.
  • Esplai la Tortuga, de Barcelona.
  • Esplai Druida, de Barcelona.