El Lleure és essencial i segur. El Lleure és un dret. El Lleure és Educació

Davant la publicació de les noves mesures on es mantenen les restriccions al lleure per a la realització de les seves activitats: esplai, colònies, casals, extraescolars, excursions…

  1. Manifestem que les activitats de lleure són activitats segures, tal i com s’ha evidenciat al llarg del passat estiu en les colònies i casals, i corroborat amb diferents estudis de transmissió i desenvolupament de la COVID-19 en infants.
  1. Lamentem que es prenguin aquestes mesures restrictives que vulneren el dret a l’educació dels infants, en aquests espais tant necessaris a nivell emocional, relacional, de contacte amb la natura i d’aprenentatges globalitzadors dels infants i joves.
  1. Volem constatar la doble vulneració de drets que aquestes mesures provoquen a infants, joves i adults amb necessitats educatives diverses, per als quals els espais de lleure educatiu esdevenen sovint espais essencials d’educació en comunitat i únics de socialització, lleure i respir per a les seves famílies,  que necessiten accedir a recursos diaris d’educació en el lleure i que sovint estan fora de la seva comarca.
  1. Ens entristeix i rebel·la el gran retrocés que suposen aquestes mesures pel reconeixement social del lleure com agent educatiu. Som educació. No som un agent complementari, sinó essencial. Som menys segures o menys essencials que altres activitats? És més garantia de seguretat, en termes de salut, la definició jurídica d’una entitat que el fet de garantir la mínima mobilitat dels participants? Som agents educatius de tercer nivell? El dret a l’educació també rau en l’educació en el lleure.
  1. Ens preocupa enormement com el teixit associatiu i les entitats del país estan pagant un preu molt alt per aquesta crisi, i no només a nivell econòmic, sinó organitzativament, que tindrà les seves conseqüències en un futur molt proper amb la manca de relleus, la desvinculació de les persones joves i les famílies i el que això comportarà a nivell social i comunitari.
  1. Explicitem que la delimitació comarcal no manté cap sentit des de l’òptica de prevenció i seguretat, doncs els desplaçament cap a cases de colònies i equipaments juvenils és un desplaçament cap a llocs segurs i que es regeixen per les mesures i els protocols pertinents i que possibiliten a l’infant gaudir de la convivència en espais naturals i a l’aire lliure.

Conscients que la situació sanitària no avança adequadament, apel·lem a prendre les mesures necessàries per a revertir la situació, però no amb mesures restrictives que afecten a les persones més vulnerables i als drets dels infants i joves a un lleure educatiu.

 

El Prat de Llobregat, 10 de febrer de 2020

Fundació Catalana de l’Esplai i Federació Catalana de l’Esplai