Per Laia Boloix. Esplai Espurnes.

Aquesta proposta es pot descarregar en pdf a https://projectes.fundesplai.org/camins/

Presentació

Us proposem descobrir el bosc des dels sentits. A través de l’experimentació amb la vista, l’oïda, l’olfacte, el tacte i el gust podrem ser sensibles a totes les vivències que ens aporta el contacte amb la natura.

Abans d’iniciar cap activitat al bosc cal conscienciar als infants, ja que:

  • El bosc és un ecosistema viu i si hi col·loquem coses que no li pertoquen (escombraries, plantes o animals no endèmics, …) podem alterar-lo.
  • Alguns elements naturals està prohibit agafar-los perquè estan protegits.
  • Si arranquem flors, fulles, branques,… podem posar en risc la vida de la planta.

Seguidament us proposem una sèrie d’activitats pensades per descobrir el bosc a través de l’experimentació mitjançant els diferents sentits. Les  activitats ens permetran valorar:

  • L’aproximació als boscos des dels sentits i l’experimentació
  • L’ús dels recursos que ens ofereix el bosc
  • La creativitat a partir d’elements naturals

Objectius

  1. Explorar a través dels sentits les impressions i les emocions que ens genera el bosc.
  2. Valorar la importància dels boscos i el benefici material i immaterial que aporta.
  3. Tenir coneixements bàsics sobre el funcionament de l’ecosistema del bosc i quins usos sostenibles en podem obtenir.

La Vista

Els colors del bosc: Sent respectuosos amb els elements del bosc, l’activitat consisteix en recollir petits elements naturals durant l’excursió. L’única condició és que cadascun ha de ser d’un to de color diferent. Al finalitzar la caminada, els podem col·locar per odre de colors en una cartolina i, amb llapis o ceres, intentar reproduir al costat el color corresponent.  Un vegada hem triat els colors que representen el paisatge que hem vist és l’hora de deixar volar la imaginació i fer un dibuix amb aquests mateixos colors.

Si aquesta es converteix en una activitat que fem en vàries èpoques de l’any serà molt interessant comparar els colors que trobem a les diferents estacions; o observar com els elements naturals enganxats a la cartolina canvien de color conforme passa el temps. També com alternativa i si disposem de càmeres suficients, en comptes de recollir elements del bosc els podem fotografiar i a través de les fotografies extreure els colors.

 

Això aquí no va! O si? Es tracta d’amagar a través del recorregut que farem una sèrie d’objectes que normalment no trobaríem a la natura. A mesura que avancem pel bosc haurem d’obrir bé els ulls i estar atents a qualsevol cosa que sembli fora de lloc (deixalles, objectes de ramaders o agricultors, caixes nius o trampes per a l’observació d’animals, construccions humanes,..). Quan finalitzem l’excursió exposarem els objectes que hem recollit i ens preguntarem perquè serveixen, d’on venen, qui els ha pogut deixar allà, quin impacte tenen en el bosc o cal que hi siguin allà…

L’Olfacte

Els experts perfumistes: Segur que tothom recorda una olor especial que el connecta amb un record concret. Aquesta activitat pretén activar l’olfacte de perfumista a través d’una excursió pel bosc. A mesura que ens endinsem en el camí anirem parlant de les olors que relacionem amb el bosc, tant les que considerem bones com les que ens fan tirar enrere, i si hi tenim associat cap record.

Una bona manera d’esbrinar si una planta fa bona olor és passar els dits per les seves fulles (vigilant abans que no sigui una planta urticant) i ensumant. Si trobem plantes aromàtiques en podrem recollir mostres sempre considerant que no podem arrancar masses fulles o branques d’una mateixa planta perquè la podem perjudicar. Posteriorment podem fer bossetes d’olor amb les mostres que hem recollit o podem fer-ne perfums i fins i tot sabons naturals.

 

El Tacte

Can Ratolí: Juguem a esbrinar què hi pot haver dins de Can Ratolí? Branques, pedres, pinyes, aglans, plomes, fulles… Els caus d’aquests petits rosegadors estan plens d’objectes del bosc, així que, podem fer un toca-toca amb els materials més usuals. Intentem esbrinar a través del tacte quins objectes són necessaris per construir la casa dels ratolins i en acabat la podem recrear amb els materials que trobem pel camí.

 

Un amic rugós? Aprofiteu una excursió a un bosc ben frondós i al mig de tots els arbres situeu-vos per parelles. Un taparà la vista de l’altre i el guiarà per l’espai fins que trobi un arbre ben especial pel seu company. Aleshores es tracta de que la persona que no hi veu comenci a conèixer aquell amic nou a través del tacte. Podrà esbrinar si és alt o baix? Ample o estret? Rugós o llis? Quan estigui segur que ha recollit la màxima informació possible serà el torn de d’obrir els ulls i veure la resta del seu nou amic.

 

He oblidat les xiruques: Aquesta activitat està dedicada a tots els despistats que alguna vegada han sortit descalços de la tenda de campanya. Es tracta de col·locar-nos uns mitjons de llana per sobre les sabates (o sense sabates si hi ha cap valent entre el grup). A continuació passegem per un tram de bosc, una clariana o pels marges d’un camp. Ens traiem amb cura els mitjons i observem què s’ha enganxat als mitjons. Per uns moments els nostres peus han fet la mateixa funció que el pelatge dels animals del bosc i han ajudat a certes plantes a estendre les seves llavors, podem arribar a identificar quines plantes són? Quina forma tenen les llavors que els permet enganxar-se fàcilment?

 

El Gust

Del bosc a la cuina: Quantes vegades hem vist un arbre o planta plena de fruits i ens han vingut ganes d’endrapar-ne algunes? Bé, només cal informar-nos bé abans de sortir i dur alguna guia amb bones referències fotogràfiques per assegurar-nos del que estem recollint. El més fàcil és començar per herbes aromàtiques que serveixin de condiments pel menjar. Altres receptes senzilles són les infusions, les confitures i melmelades i fins i tot els gelats de fruits del bosc.

Recordem ser responsables amb els recursos que extraiem del bosc i mai està de més retornar el favor amb alguna acció d’ajuda al medi ambient.

 

Recursos