Projecte de Solidaritat i Cooperació entre l’Esplai El Tricicle i Fundación Social Uramanta

 

Durant el curs 2015 es va desenvolupar el projecte Esplai Sense Fronteres: Generant processos educatius que enforteixen les capacitats educatives i lúdiques a Sant Joan Despí i a Cochabamba, a partir de compartir jocs, contes i llegendes” el qual ha acabat de forma molt satisfactòria. Els infants i monitors i monitores del Centre D’Esplai El Tricicle (Sant Joan Despí – Catalunya) i els infants i monitors i monitores dels centres infantils Centro Vicente Cañas i Centro Monte Rancho de la Fundación Social Uramanta de Cochabamba a Bolívia estan molt contents, i amb ganes de continuar col·laborant el 2016!

El projecte, en detall, el podeu trobar a aquest enllaç:  https://projectes.fundesplai.org/cochabambasantjoandespi/

Com va néixer el projecte?

Amb el suport i acompanyament de Fundesplai, i amb les ganes i voluntat dels responsables de l’Esplai El Tricicle de Sant Joan Despí per activar les relacions Nord-Sud en el marc d’un projecte educatiu compartit, la primera edició del projecte es va desenvolupar durant el curs 2014. La bona sinergia creada entre les dues entitats, ha fet que durant el curs 2015 s’hagi desenvolupat la segona edició, la qual ha estat tot un èxit!

2013, de la idea al projecte

La línia i la idea de l’equip educatiu de l’Esplai El Tricicle era clara: treballar a nivell d’educació en el lleure amb una entitat del “Sud”, la qual tingués infants amb les mateixes edats que l’esplai i que volgués comprometre’s a promoure un intercanvi educatiu amb diferents activitats i propostes: el joc, els contes, les receptes de cuina autòctones, etc. D’aquesta manera a través d’un bloc compartit es pogués visibilitzar tot el projecte, i on els infants fossin els protagonistes.

Amb l’acompanyament de Fundesplai es va establir una comunicació amb diferents entitats d’Amèrica Llatina (4-5 entitats) les quals formen part de la xarxa La Liga. Les entitats van respondre compartint les seves proposte,  de tal forma que es va establir un diàleg amb cadascuna per definir i afinar més amb qui i com fer el projecte. Finalment, i després de totes les propostes compartides, l’Esplai Tricicle i l’equip educatiu de Fundación Social Uramanta de Bolívia van establir un lligam de treball comú, doncs els infants tenen les mateixes franges d’edat a tots dos centres, i tenen un enfoc d’educació en el lleure molt semblant. (Veieu un altre projecte compartit amb Fundació Social Uramanta al 2012)

Neix el projecte al 2014.

QUÉ RICA ES MI TIERRA” neix durant el 2014.

Durant el 2015 hem treballat els jocs, els contes i les llegendes. Podeu trobar el material elaborat a continuació:

L’experiència i els aprenentatges han estat molt rics i diversos per a tota la família de l’Esplai El Tricicle, tant pels infants que han conegut llegendes Bolivianes, així com jocs tradicionals catalans; com pels monitors i monitores comprendre què fan altres, com ho fan i perquè; tot establint comunicacions en skype i compartint materials educatiu en espanyol, tot un repte!

Ara a gener del 2016, estem imaginant, pensant, escrivint…com volem que sigui el projecte 2016. Esperem que compartint les nostres idees amb els companys i companyes de Bolívia, i amb al suport de la convocatòria de cooperació de l’Ajuntament de Sant Joan Despí 2016, puguem redactar i portar a terme un bon projecte al 2016