Ahir va ser el darrer dia de l’Intercanvi Juvenil 2017. Han estat 10 dies intensos de coneixença, de treball, d’implicació, de reivindicació… de moooltes emocions.

16 joves de entre 13 i 17 anys de l’Esplai Can Serra (L’Hospitalet de Llobregat) de l’Esplai GISC (El Prat de Llobregat) i de l’Esplai El Tricicle (Sant Joan Despí) han conviscut i treballat en un projecte comú amb 14 joves de 2 centres de lleure (centres de loisirs) del sud de França dels municipis de Pribac, al departament d’Haute-Garonne i Lafrançaise, al departament de Tarn-et-Garonne, tots dos a la regió d’Occitània de l’entitat amiga Leo Lagrange, amb la que portem molts anys col·laborant i compartint projectes.

Els joves, que han estat a l’escola de Natura de Cal Ganxo (Castelldefels), han participat en un seguit de tallers amb l’objectiu de compartir experiències i problemàtiques comunes que afecten les persones joves, ja sigui a Catalunya com a França, i compartir les seves reflexions amb la resta de la societat.

Durant els 10 dies que ha durat l’intercanvi, han desenvolupat un projecte d’Aprenentatge Servei, que ha girat entorn a les temàtiques que com a joves els preocupen i que els ha fet descobrir que els són força comunes. Els i les joves han creat el ritme del seu rap, han composat la lletra i han estructurat les imatges que han conformat, finalment el video-clip.

Per assolir-ho han comptat amb l’expertessa de l’equip artístic i tèncic de càmeres i acció, que ha estat l’encarregat de desenvoupar els tallers d’expressió i gravació. El darrer dia de treball tècnic els i les joves van poder gravar en un estudi professional a Barcelona i completar el rodatge d’imatges pel video-clip.

A més de les jornades de treball entorn al projecte central, l’intercanvi ha inclòs activitats culturals (gimcana per Barcelona), lúdiques (excursió al Tibidabo) , esportives (Platja, Canal Olímpic), Excursió pel Garraf, nit d’Astronomia a l’Observatori de Castelldefels…

El projecte va tenir el seu punt àlgid el dissabte 29 de juliol amb l’estrena pública del vídeo-clip creat pels joves a l’auditori de Centre Esplai, amb la participació de prop de 80 persones entre famílies, amics, monitors i monitores dels esplais… i també amb l’acompanyament de l’Anna Martín Cuello, Regidora d’Igualtat, Joventut i Solidaritat de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, i l’Àlex Medrano, Regidor de Cultura de St. Joan Despí que van adreçar unes paraules d’agraïment i reconeixement als i les joves per la feina realitzada.

Després de la projecció va tenir lloc la tradicional nit en família, on cada jove dels nostres esplais ha acollit en la seva família a un jove del grup de França.

El projecte ha comptat amb el suport del programa Erasmus+ Juventud. La Federació Catalana de l’Esplai i Fundesplai fa anys que aposten per donar suport a la realització de projectes internacionals amb joves des de els esplais.

Podeu veure el resultat de la feina aquí

Enhorabona als i les joves i a l’equip de monitors i monitores.

Merescudes vacances per a totes i tots!