#DretalLleure 2020

 

El proper 20 de novembre es complirà el 31è aniversari de l’aprovació de la convenció dels drets de l’infant, una fita molt significativa per a totes les entitats de la Federació, ja que coincideix amb l’article 31 de la declaració, referit al dret al lleure.

 

Vivim temps convulsos, on les necessitats d’infants i joves han quedat relegades a un segon pla degut a la situació d’emergència sanitària. Com a entitats de lleure, durant les activitats d’estiu vam reivindicar la necessitat i la importància del lleure en la nostra societat, desenvolupant activitats de manera segura i compromesa amb l’entorn i la comunitat. Malgrat tot, el context actual de pandèmia segueix exigint de mesures actives perquè cap infant vegi vulnerat el seu dret. És de vital importància posar al centre de la nostra activitat la seva protecció i la seguretat sense perdre de vista que el carrer, els parcs, els esplais, les extraescolars, són espais imprescindibles per al benestar de la infància, i on desenvolupen el seu dret més característic: el joc.

 

I és que és a través del joc que els infants inventen, reinventen i amplien la seva interpretació del món. És a partir del qual es potencien les relacions entre iguals i amb els altres i es desenvolupen competències comunicatives, socials, cognitives, motrius i tantes d’altres i a partir del qual esdevenen partícips de la societat. A més a més, el joc té un paper rellevant en l’aprenentatge de l’autonomia i dels valors de convivència que tant professem des de la nostra acció: diàleg, respecte, pacte de les normes, etc. Els jocs són un punt de trobada entre les persones i les cultures d’arreu del món.

 

Acció reivindicativa 

 

Degut a la situació sanitària, ens veiem amb l’obligació de readaptar les reivindicacions dels infants d’una manera diferent. És per això que la proposta d’enguany recau en la mobilització col·lectiva A TRAVÉS DE LES XARXES per reivindicar el dret al joc per a tots els infants i joves.

 

Seguint la proposta educativa nuSOS, i a través de les experiències de la Bolboreta i la Ubuntu – personatges conductors de la mateixa – es durà a terme una descoberta de jocs de diferents parts del món; jugarem i reflexionarem sobre els valors que ens aporta el joc i l’enriquiment que suposa la diversitat cultural a través de dinàmiques de motivació, exploració, coneixement i acció. Tot això és vehicularà a partir d’una manifestació col·lectiva als territoris a través de les xarxes socials: caldrà que omplim les xarxes d’imatges d’infants jugant, acompanyades de les seves reclamacions, sense oblidar el hashtag de la jornada: #DretalLleure.

 

Actuem perquè el DRET AL JOC sigui una realitat! Juguem?

 

 

 

Podreu trobar la proposta d’activitats clicant AQUÍ! I doneu un cop d’ull al diari de la Bolboreta i a les vivències de la UBUNTU!