Aquest diumenge 10 de maig, s’ha celebrat al Parc Nou del Prat de Llobregat la 29a edició de Festa Esplai, el gran esdeveniment organitzat per Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai), que ha aplegat 8.000  infants, joves, monitors i monitores i famílies de tot Catalunya que han pogut gaudir de més de 50 activitats per a totes les edats.

Festa Esplai ha estat el punt culminant de la campanya #botaxlainfancia, que Fundesplai va engegar el mes de gener per reivindicar els drets i la igualtat d’oportunitats en la infància en uns moments en els que el 27,3% dels infants viuen per sota del llindar de la pobresa. Durant tota la jornada, els assistents s’han fet fotos “botant” (saltant amb llits elàstics o botant una pilota) i penjar-la a les xarxes amb l’etiqueta #botaxlainfancia. A més, s’ha convidat als assistents a la Festa Esplai a participar en un gran “bot” col·lectiu.  Cada “bot” és un clam a favor de la infància. I per cada “bot” les empreses col·laboradores (Eurest Catalunya; Supermercats PlusFresc i Autocars Bardet-GrupAvant) donen un euro que es destinarà a beques per als infants en situació de risc puguin anar de colònies, a activitats de reforç i al menjador escolar.

Amb els bots d’avui la campanya #botaxlainfancia ja ha aconseguit més de 12.000 bots, de persones d’edats, dedicació i procedència molt diversa, entre les quals hi ha “famosos”, com els jugadors del RCD Espanyol, del FIATC Joventut, de diferents seccions del FC Barcelona; músics  com els Lax n’Busto, Cesk Freixas, Projecte MUT, etcètera.

Propostes de Fundesplai davant les eleccions municipals
Però la campanya #botaxlainfancia no es queda només en els gestos. Davant les eleccions municipals, Fundesplai emplaça als partits polítics a fer de la infància una prioritat en les polítiques dels nous ajuntaments i demana a la ciutadania que voti per aquelles candidatures que es comprometin amb els drets dels infants.

En aquest sentit, Fundesplai ha presentat un document amb tres grans propostes:  promoure una política local amb ulls d’infant; garantir l’equitat i la qualitat en l’educació i Suport i reconeixement als Centres d’Esplai. Aquestes tres propostes es desenvolupen  en13 mesures concretes  que es poden consultar a la web. Destaca la de promoure en els municipis Pactes locals per la Infància, que concretin Plans locals d’Infància dels Ajuntaments al municipi amb compromisos a favor dels drets dels infants i adolescents, garantint la coordinació i transversalitat de totes les regidories i participació dels actors locals.

Enguany Fundesplai preveu atorgar 4.500 beques per a colònies si casals, quatre vegades més que quan va començar la campanya l’any 2010.
Festa Esplai també ha servit per presentar la campanya “Encerta l’Estiu-Un estiu per a tothom!”, que ofereix més de 1.000 tandes de colònies, casals, campaments, rutes i camps de treball per a infants, joves i famílies, amb més de 60.000 places (+2% que el 2014). A través d’aquesta campanya, Fundesplai també vol captar fons per poder  atorgar les més de 4.500 beques que preveu que haurà d’atorgar per a que cap infant es quedi sense anar a unes colònies o un casal aquest estiu. Fundesplai va iniciar l’any 2010 aquesta campanya i en aquests cinc anys ha hagut de quadruplicar el número de beques atorgades. Funsdespai fa una crida per a que tothom col·labori a través del web www.fundesplai.org/dona o trucant al 902 10 40 30.

La 29a edició de Festa Esplai ha estat possible gràcies a la col·laboració de prop de 500 voluntàries i voluntaris, d’entitats, administracions i empreses.