Cinema jove per a la transformació i inclusió social
La creació de produccions audiovisuals de temàtica social és, des de fa uns anys, una iniciativa educativa molt significativa en l’àmbit del lleure. L’experiència permet als i a les participants reflexionar i apropar-se a distintes realitats alhora que els proporciona tot tipus d’aprenentatges competencials i habilitats relacionades amb el món de les arts cinematogràfiques. Cal destacar també el foment del català a partir de l’ús del llenguatge audiovisual i les tecnologies digitals entre els i les joves. Els vídeo espots es realitzen seguint la metodologia de l’Aprenentatge Servei (ApS) en dues fases:
En l’etapa d’aprenentatge, els grups de joves participen activament de totes les fases de producció: reflexió i elecció del tema; discussió i redacció del guió audiovisual; caracterització dels personatges i recerca de localitzacions; rodatge i estrena de la producció audiovisual. La temàtica dels curtmetratges realitzats va en consonància amb les proposta educatives biennals que presenten Fundesplai.
En l’etapa de servei s’impulsen distintes activitats per generar debat social i conscienciar l’entorn: presentació dels curts a la ciutadania en diversos espais, divulgació dels curts a les xarxes socials, xerrades als esplais, als centres educatius, participació en jornades…
Origen i desenvolupament del projecte
El curs 2011-2012 l’esplai El Nus de Sant Joan Despí i l’associació Méliès, especialitzada en tècniques audiovisuals, van produir el curt “500 milles” per afavorir la inclusió social de noies i nois d’origen immigrat. L’experiència va ser tant exitosa que des d’aleshores el projecte dels curtmetratges com a eina educativa no ha parat d’estendre’s i de consolidar-se entre les entitats de lleure.
El Festival Edufilms és una mostra de les produccions audiovisuals per tal de donar visibilitat a les capacitats i potencialitats de la joventut per influir positivament en la societat així com sensibilitzar la ciutadania sobre els temes que preocupen als més joves.
El projecte va ser guardonat amb el 2on Premi ens els XXXII Premi Jaume Ciurana, que es van atorgar el 27 novembre de 2018 en el marc dels Premis Civisme 2018 que concedeix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
Curtmetratges
Els curtmetratges presentats al llarg de les diverses edicions responen a la temàtica de les propostes educatives de Fundesplai. Més enllà de les edicions marcades en dates concretes, vetllem per la força de l’audiovisual i la seva tasca educativa i pedagògica. Fora de les edicions, per tant, i sempre que ha sigut possible, s’han desenvolupat curtmetratges puntuals.
La realització d’aquests curtmetratges ha sigut possible gràcies al suport de la Direcció General de Política Lingüística, a l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, al Pacte d’Estat Contra les Violències de Gènere i a l”Obra Social” la Caixa”
Encoratja’t – projecte amb ànim d’educar infants i joves en els valors de la coeducació per a una societat més igualitària, lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència.
El Gran Pas: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai GISC. Els judicis externs i la vergonya del què diran juguen un paper transcendental a l’hora de mostrar-se com una realment és i se sent. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.
Un minut, una vida: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves del l’Esplai Espurnes. Curtmetratge que mostra de quina manera les decisions que hem pres en el passat per a ser acceptades socialment marquen tota la nostra vida. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.
Mar Brava: Curt pensat, dissenyat i realitzat pel grup de joves del Club d’Esplai El Tricicle. Producció a càrrec de l’Associació cultural i educativa Méliès.
Estima’t: Curt pensat, dissenyat i realitzat pel grup de joves del Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet. Producció a càrrec de l’Associació cultural i educativa Méliès.
Xarxa: Com un simple “clic” al mòbil pot condicionar la vida d’una persona. Un relat sobre l’amistat, la llibertat i el respecte a l’orientació sexual. Esplai Druida de Barcelona. Amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. Fitxa didàctica.
No ets de ningú: de l’Esplai Can Serra. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, a través del Departament de Política Lingüística i l’Ajuntament de Barcelona.
No et quedis sol: de l’Esplai El Quijote. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, a través del Departament de Política Lingüística i l’Ajuntament de Barcelona.
Per què m’ajudes?: de l’Esplai El Tricicle. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, a través del Departament de Política Lingüística i l’Ajuntament de Barcelona.
No estàs sola del centre Adimir de Montcada i Reixac. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. Fitxa didàctica
Estimades reines magues de l’esplai La Maduixa de Sant Cebrià de Vallalta. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.
Mai deixarem de ser nosaltres de l’esplai La Tortuga de Barcelona. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
I punt de l’esplai Trencalòs de Barcelona. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
La societat ens modela de l’esplai La Barretina de Sant Boi de Llobregat. 1 minut pot ser temps suficient per mostrar com el masclisme continua massa present a les nostres vides. Una invitació a reflexionar sobre aquesta qüestió a través d’aquest espot. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.
Go back, de l’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet de l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat.Aquest curt aborda la qüestió dels embarassos no desitjats a l’adolescència i planteja la necessitat de conscienciar sobre la importància de l’ús del preservatiu.
Colze a colze de l’Esplai Fontsanta i alumnat del Centre d’Educació Especial Virolai i l’Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de Llobregat. Una mirada sobre el fenomen de l’exclusió i el valor de l’amistat per fer-hi front.
Ara Jo: tot per amor? una història sobre l’intent d’anul·lació i la violència que un noi intenta exercir sobre una noia quan són parella, com intenta allunyar-la del seu món i endinsar-se en el de les drogues. Tot rodat amb un estil de docu-ficció per dotar de realisme el curtmetratge. Projecte Imago de l’Àrea Social de Fundesplai.
El Gir: aquest curtmetratge aposta per donar visibilitat als comportaments i les actituds que afavoreixen la convivència i les relacions a l’institut. Una reflexió sobre com prevenir i combatre el bullying a l’institut. Esplai Guadalhorce de Terrassa. Amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.
Veus: cinc històries reals de dones que viuen situacions on la desigualtat i el sexisme s’ha normalitzat. Històries que ajuden a trencar el silenci. Esplai Nus i joves de l’institut Jaume Salvador i Pedrol i Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí. Projecte 7è Art. Amb el suport de l’ajuntament de Sant Joan Despí.
Boy: i si cada dia ocultessis la teva identitat sentida per por al rebuig i la discriminació? I si comencessis una bonica relació d’amistat sense sincerar-te? Un curt sobre la transsexualitat i el conflicte personal que viuen les persones trans. Esplai Diversitat Lúdica de Sant Feliu de Llobregat. Amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.
Homo: Descobrir l’orientació sexual d’uns amics portarà a una sèrie de reaccions per part del grup que condueixen al conflicte personal i grupal i que ens aporta una mirada reflexiva en relació a l’homofòbia. Projecte Imago de l’Àrea Social de Fundesplai.
Game Over: Realitat i ficció es donen de la ma, en un món dominat i controlat pels poderosos. A través d’un videojoc ens apropem a la cruesa d’una història que es repeteix, on el paper de les víctimes i els opressors l’acostumen a jugar sempre les mateixes persones. Projecte Imago de l’Àrea Social de Fundesplai.
Ciutats Lliures per a les dones: “Curt convidat”. Reflexió al voltant de les violències masclistes que pateixen les dones. Curt guardonat al XIII Concurs per l’eradicació de la violència masclista organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.
Trànsit: Curtmetratge elaborat pel grup de joves de l’Esplai Fontsanta Fatjó (Cornellà de Llobregat) on aborden la temàtica de la identitat i la diversitat sexual.
Arrels: Curtmetratge elaborat pel grup de joves de l’Esplai Pubillla Cases – Can Vidalet (Hospitalet de Llobregat) on aborden la pobresa i les relacions familiars en el context de la crisi econòmica.
Nit: Curtmetratge elaborat pel grup de joves del Centre dl’Esplai el Nus (Sant Joan Despí) on aborden diferents temes com l’oci juvenil nocturn i les relacions d’amistat.
Talla el Fil: Curtmetratge elaborat pel grup de joves del Grup d’Esplai Espurnes (Esplugues de Llobregat) on aborden una situació d’assetjament escolar.
NuSOS – la proposta educativa entorn la ciutadania global, les migracions i el refugi perquè infants i joves reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors indispensables per a la convivència i la sostenibilitat al nostre món.
Totes som iguals: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai Can Serra. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.
Síria: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai Enlleura’t. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.
Queda’t amb el canvi: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves del Club d’Esplai Bellvitge. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.
Islamofòbia: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai Druida. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.
Danjou: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’Esplai La Tortuga. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.
ComKedem: Curtmetratge pensat, realitzat i interpretat pel grup de joves de l’esplai Com Kedem. Produït per l’Associació Cultural i Educativa Méliès.