Dissabte passat, dia 27 de febrer, es va celebrar la XXIVa edició de l’AGO, la tradicional jornada de la Federació Catalana de l’Esplai, que reuneix responsables i equips de monitores i monitors dels esplais, per tal de celebrar l’assemblea anual i una diada de tècniques. Enguany, i de manera excepcional, ens ha tocat repensar la dinàmica ja habitual de la diada per a fer front a les mesures sanitàries. Degut a les dificultats derivades de la COVID 19 per a fer la trobada, i en un exercici de corresponsabilitat, es va dur a terme l’activitat de manera totalment virtual. Més de 300 monitores i monitors de 47 esplais de la Federació van poder seguir la jornada.

Mitjançant un desplegament tècnic professional es va poder dur a terme en streaming un acte dividit en dues parts retransmès des de la seu de Federació, Centre Esplai, al Prat de Llobregat. La part de plenari, conduïda per uns magnífics presentadors (Nazareth Calvo i Àlex Collante) va donar la benvinguda a la jornada, passant pels diferents espais ja característics, com són la benvinguda de les noves entitats federades i el reconeixement a les entitats que enguany celebraran aniversaris assenyalats, tot plegat recolzat amb vídeos retransmesos virtualment. Vam poder gaudir també de les intervencions de la Sheila Beltrán i la Maria Ferrer, presidenta i vicepresidenta de la Federació, d’en Carles Xifra, responsable de l’Àrea Educativa i Social de Fundesplai i membre del secretariat, i de la Laia Girós, Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, es va deixar pas a la diada de tècniques i l’assemblea general, que es van dur a terme de manera simultània.

 

Diada de tècniques

Es van dur a terme un total d’11 formacions virtuals per tal d’oferir recursos pedagògics, metodològics i de gestió a monitores i monitors, relacionades amb la proposta educativa NuSOS, la sostenibilitat i la igualtat entre les persones, l’educació emocional, les competències tecnològiques i la igualtat de gènere, en les quals hi van participar prop de 250 persones.

XXIV Assemblea de la Federació

Al seu torn, des de les aules de natura de Centre Esplai, amb el secretariat guiant l’acte en streaming, es va celebrar l’Assemblea General on es va posar en comú el projecte realitzat per la Federació al llarg de 2020, destacant les característiques específiques derivades de la pandèmia i posant de manifest les activitats que s’han impulsat malgrat tots els inconvenients, i es va acordar el pla d’actuació pel 2021, destacant la importància i l’essencialitat del lleure educatiu. Cada Unitat territorial va exposar el seu projecte d’autogestió de cara aquest 2021. Van participar de l’assemblea fins a 74 persones de les 47 entitats inscrites a la jornada.

Per la tarda, després de la jornada, els esplais van sortir al carrer per tal de reivindicar el lleure com a àmbit essencial i segur, sota el lema “El Lleure No Es Congela”.

Tot i les ganes que tenim de retrobar-nos amb totes les entitats, no podem fer més que agrair la vostra participació a la jornada, i esperem de tot cor que, per una banda, gaudíssiu tant com nosaltres i, per altra, que la propera trobada col·lectiva ens puguem trobar totes! Una abraçada enorme!

JUNTES FEM MÉS ESPLAI!

 

Clickeu aquí si voleu veure un recull de fotografies de com vam viure la jornada a Centre Esplai!