Reflexió i creativitat

Durant els mesos de setembre a desembre de 2023 s’ha dut a terme la quarta edició del projecte Educlips, un projecte que vetlla per promoure l’ús del català entre els grups de joves a partir de la creació de  audiovisual. Aquest és un projecte viu i flexible, que s’adapta al pas del temps i als interessos dinàmics dels i les més joves. Per tal de motivar els grups de joves, que sentin partícips i reconeguts, es fa necessari que els projectes s’adeqüin a la realitat del moment. Per segon any consecutiu, les creacions audiovisuals s’han dut a terme mitjançant la plataforma TikTok, de gran acceptació entre els i les més joves. Mantenint en tot moment el català com a llengua vehicular, els grups de joves s’han endinsat, a partir d’un treball participatiu de reflexió, en la creació de TikToks de transformació social, amb un fort esperit crític entorn temàtiques triades pels propis grups. Les accions han estat guiades pels equips educatius de joves de les entitats, així com pel Berto, membre de l’Associació Lumo, dedicada a les arts escèniques com a mètode de transformació social. Aquest projecte és possible gràcies al suport del departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Per a poder visualitzar els videoclips, cliqueu AQUÍ! 

Actuar davant allò que ens preocupa

La creació audiovisual s’ha vinculat amb el dret a la participació (article 12) recollit i reconegut per la Convenció sobre els Drets de l’infant, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides l’any 1989. Aquest projecte ha posat l’èmfasi en el dret a la participació amb l’objectiu d’estendre els valors i la cultura de la participació infantil i juvenil entre les entitats de lleure.

S’ha dut a terme un procés participatiu amb els i les joves per la tria de la temàtica dels clips, entorn les seves preocupacions, els seus malestars, les injustícies que detecten… I han posat les seves eines sobre la taula per tal de convertir aquests clips en campanyes reflexives a les xarxes socials. I és que, si no parlem el mateix llenguatge que els i les joves, com ens hi podrem apropar?

Esplais participants

  • Esplai GISC, del Prat de Llobregat
  • Esplai Diversitat Lúdica, de Sant Feliu de Llobregat
  • Club d’Esplai El Tricicle, de Sant Joan Despí
  • Esplai La Tortuga, de Barcelona