Celebrem el dia internacional dels drets de la infància

El passat 20 de novembre, dia internacional dels drets de l’infant, es va posar en marxa la campanya de sensibilització “EnCORatja’t per la Diversitat”. Va mobilitzar més de 12.000 nenes i nens als esplais de la Federació i a les escoles on Fundesplai gestiona el Temps del Migdia així com a d’altres entitats de l’estat Espanyol.

Els infants van participar en diferents activitats i van sortir al carrer per reivindicar el dret a la igualtat i a la no discriminació. Uns drets que tot sigui dit es recullen molt tímidament a la Convenció. Els actes van incloure la iniciativa de pintar bancs amb els colors de la bandera LGTBI i van concloure amb la lectura d’un manifest col·lectiu. Els ajuntaments de molts municipis hi van col·laborar activament. Bancs multicolors que simbòlicament representen el valor de l’empatia i el reconeixement a les diferències.

Berta, jove Esplai Pífies

El dia dels infants és un dia per poder-nos representar com a persones i poder decidir el que volem fer.

Bianca, jove de l’Esplai Espurnes

És important la feina que estem fent perquè a tot el món hauríem de ser iguals.

Montse, mare de l’esplai Pífies

El dia de la infància és un dia molt important per commemorar i fer sentir als infants la importància dels seus drets tant entre els pobles, com dins del mateix poble i comunitat , perquè es respectin i s’estimin entre ells.

David i Marc, monitors de l’esplai Espurnes

La proposta educativa EnCORatja’t és un repte ambiciós. És molt important parlar d’afectivitat, sexualitat i diversitat amb totes les edats. Esperem que pugui arrelar el missatge entre els infants i que aprenguin a respectar i viure en harmonia.

Ser i estimar en llibertat

A través d’aquesta campanya proposem un diàleg obert i sense prejudicis amb la infància per reflexionar sobre els valors que necessitem adoptar si aspirem a un món on la nostra manera de ser, d’expressar-nos o d’estimar no sigui sinònim de repressió o exclusió. Un món plural on hi hagi respecte per la singularitat de cada persona. Lamentablement l’assetjament cap a la infància LGTBI, l’homofòbia, segueix augmentant cada any, tal com recull la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB). Cal, un cop més, trencar el silenci i fer visible la diversitat en el sentit més ampli i sense jerarquies perquè qualsevol nena o nen, sigui quina sigui la seva identitat de gènere o orientació afectiva i sexual pugui conviure en llibertat i sense pors.

L’educació, peça clau

L’educació és fonamental. Hem de reconèixer que o bé parlem molt poc sobre aquests temes o bé no es tracten de forma natural, amb la qual cosa de forma intencionada o no, col·laborem a perpetuar estereotips i prejudicis.

Malgrat no som una entitat dedicada exclusivament al col·lectiu i a la defensa dels drets LGTBI la nostra missió gira entorn de l’educació en el lleure i valors d’infants i joves. Defensar els drets LGTBI, és comprometre’s amb un model educatiu que valora i preserva la diversitat com a element enriquidor. És un bé per a tots els infants que sens dubte se senten únics i diferents als seus companys i companyes.