L’excursionisme ha estat un dels trets d’identitat més importants de l’educació en el lleure a Catalunya. A més, les excursions i les activitats a l’aire lliure, en contacte amb la natura, són les més preuades pels infants i el jovent. I això ho sabem molt bé. Cap altra activitat com aquesta aporta vivències tan intenses i de gran impacte educatiu en la canalla. Explorar, experimentar, olorar, tocar, caminar, cansar-se, meravellar-se… tot això i més es posa en joc quan marxem d’excursió. Hi ha qui diu que la natura esdevé una de les millors aules possibles per aprendre i per a créixer.

La proposta educativa Camins constituirà l’eix de treball dels esplais al llarg de dos cursos, 2015-2017, amb l’objectiu principal de reactivar l’excursionisme a l’esplai i afavorir l’increment d’aquesta activitat als centres.

Algunes raons de pes

 

  • Educar en valors

Fer excursions amb els nens i les nenes és una oportunitat única per educar en els valors humans, eix fonamental del projecte educatiu dels centres d’esplai: cooperació, esforç, superació, autonomia… prenen gran significació Reflexionem plegats sobre els valors que associem a la pràctica excursionista.

  • Millorar el plantejament pedagògic

Ens cal fer un pas més per qualificar educativament aquest tipus d’activitats. Deixar de fer excursions desvinculades del projecte de centre, que es preparen d’esquenes a la participació dels infants o que simplement es fan per fer, sense exprimir-ne tot el suc educatiu. Recordem que és una activitat bàsica de la qual en fem bandera!

  • Estimar i preservar la natura

És fonamental per a la sostenibilitat del nostre planeta que els infants i el jovent estableixin una estreta relació d’estima i de protecció de la natura. Fem-ho des de la participació activa i des de l’estimulació de les emocions.

  • Més formació

És una assignatura pendent potenciar la formació i els recursos dels equips de monitors i monitores en l’àmbit de l’excursionisme. Sense excuses! posem remei a la manca d’experiència i de formació!

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu