Mai plou a gust de tothom i, sovint, de manera literal. Des d’octubre, amb el grup de treball de la Comissió de Movijove, les monitores de joves de les entitats hem estat treballat amb la proposta de fer l’activitat col·lectiva als terrenys de Can Massaguer, entre Breda i Sant Feliu de Buixalleu. Al llarg d’aquests mesos la presència de la pluja ha sigut testimonial, tot i que necessària. Doncs bé, entrada la setmana de l’Acampada, les previsions meteorològiques auguraven un cap de setmana de tempestes arreu del territori, unes pluges més que benvingudes, però que ens convidaven a replantejar la dinàmica de a jornada. Davant l’alta probabilitat de mal temps, a dos dies de la sortida, vam plantejar un pla B – la Improvisada Jove 2024 – a les instal·lacions de Centre Esplai, al Prat de Llobregat.
Vora les 250 joves dels esplais de la Federació ens vam trobar a l’alberg, de bon matí, per tal de gaudir de la magnífica xerrada “Amor del Bueno” de la Psico Woman, psicòloga, activista i influencer. Amb aquesta xerrada, de caràcter molt participatiu i festiu com es pot veure a les imatges, les joves van poder reflexionar sobre com es construeixen les relacions, tan les d’amistat com les afectives, i sota quins barems i criteris consideraven que la relació era nutritiva i sana o no. Per la nit va arribar el moment més festiu de la trobada, amb un bingo musical que no va deixar indiferent a cap jove ni monitor.
Diumenge pel matí, després d’una nit moguda i amb bastanta son acumulada, van tenir lloc un total de 10 tallers sincrònics tan diversos com el MasterXoff, el Joc de l’Oca, o la cançó de l’Acampada. Un cop realitzats els tallers, vam fer un petit acte de comiat relacionat amb la proposta educativa “Estima” i les emocions que al llarg d’aquests dos dies van transcórrer acompanyant les joves.
Amb tot, no podem fer més que agrair la predisposició de Fundesplai i dels equips de l’alberg, de restauració, cases de colònies i del centre de formació per fer possible el canvi de lloc de l’activitat.
En aquest sentit, en primer lloc volem recalcar la implicació, les ganes, la motivació i la proactivitat de les joves que van participar de l’activitat de Movijove. Després de la pandèmia del COVID, el tancament del lleure i la posterior desescalada de les mesures restrictives per qüestions sanitàries, hem anat recuperant les activitats col·lectives fins al punt que és el segon any on superem les 250 participants. Creiem que és un fet destacable de la bona situació dels grups de joves de les entitats que conformem la Federació, joves i monis implicades amb el teixit associatiu dels seus municipis, implicades en projectes d’aprenentatge i servei a una comunitat que els envolta i que sovint els deixa fora de les seves dinàmiques, joves crítics amb la realitat que tenen a prop, així com la realitat més global.
Freqüentment trobem opinions des del món adult entorn les joves, els seus estils de relació individualitzats, l’addicció a les pantalles indiscriminada, la poca capacitat d’agència que se’ls suposa en la transformació i les lluites socials. Trobades com l’Acampada reforcen la idea que les joves, lluny de les veus més catastròfiques que ens aboquen a un futur desenganxat del teixit social, tenen entitat pròpia per al canvi, un poder de transformació basat en els nous models relacionals i l’educació en valors que tan difonem des dels esplais. L’educació en el lleure, per tant, es dibuixa com a eina imprescindible per a un desenvolupament ple, integral, coherent, sostenible i saludable d’infants i joves, un espai on poder vincular-se a la societat que els envolta, una àncora a la vida més comunitària. És per això que des de la Federació reivindiquem la veu de les joves, una veu crítica i potent per reclamar el seu lloc en aquesta societat, sovint adultocèntrica, reivindicant els seus models relacionals com a vàlids i saludables i fugint de la crítica constant de les generacions més grans.
JUNTES FEM MÉS ESPLAI
Aquesta jornada es va poder dur a terme amb el suport i col·laboració de: