El cap de setmana del 16 i 17 d’abril va tenir lloc al municipi de Montesquiu, l’#Agofedesplai, l’assemblea de la Federació Catalana de l’Esplai i els esplais que en formem part, i on vàrem celebrar el 20è aniversari de la nostra organització.

En el següent enllaç podeu visualitzar una petita galeria de les jornades. clicka aqui! 

 

 

 

Prop de 400 monitores i monitors

l’#Agofedesplai, va reunir prop de 400 monitores, monitors i responsables d’esplais de tot Catalunya. La trobada es va fer al Parc del Castell de Montesquiu, a Montesquiu (Osona), on va tenir lloc l’assemblea general el dissabte al matí, just abans de l’acte institucional. A l’assemblea es va acordar, entre d’altres iniciatives, impulsar activitats en favor de les persones refugiades, reforçar el treball de gènere a les entitats i promoure un grup de reflexió al voltant del relleu generacional als esplais.

 

 

Paraules de reconeixement i recolzament a la tasca social i educativa dels esplais

L’acte central va comptar amb les intervencions de Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat, Josep Gassó, president de Fundesplai, Marc Alcaraz, president de la Federació Catalana de l’Esplai, i Elisabeth Ferreres, alcaldessa de Montesquiu. També ens van acompanyar membres del Patronat de la Fundesplai i altres alcaldes de municipis propers: Sant Quirze de Besora, Sora, Vidrà i Bessora.

Conesa va destacar en les seves paraules la importància del treball conjunt entre esplais i municipis i va afirmar: “l’infant és el ciutadà del futur i els esplais són una peça clau en la seva formació i acompanyament emocional”. Per la seva banda, Marta Vilalta va ressaltar la tasca de monitores i monitors i la seva aportació a la cohesió social. Josep Gassó va assegurar que els esplais són un exemple de compromís social, una idea amb què va coincidir Marc Alcaraz. 

El nostre president, en Marc Alcaraz, tancava la seva emotiva intervenció amb aquestes paraules:

“Un proverbi africà diu: Molta gent petita, en llocs petits, fent petites coses, pot Canviar el món. Imagineu-­vos que passa quan aquesta gent petita s’uneix! Això és el que ha estat, és i vol ser la Federació Catalana de l’Esplai. Digueu-me agosarat, però Junts Fem Més Esplai i Junts podem canviar el món. Fem-ho i  celebrem-ho!”. Podeu llegir el seu discurs sencer AQUÍ!

Celebració dels aniversaris dels esplais

També durant l’acte central vam celebrar els aniversaris de diversos esplais: els més veterans, amb 45 anys, són l’Esplai Mowgli (Cornellà de Llobregat), l’Esplai Can Serra (l’Hospitalet de Llobregat) i l‘Esplai Els Cargols (Subirats); els segueixen l’Esplai Tricicle (Sant Joan Despí, 30 anys), l’Esplai Giravolt (Masquefa, 20 anys), l’Esplai Picapins (Aiguafreda, 15 anys), l’Esplai Marcianet (Sant Bartomeu del Grau, 15 anys), l’Esplai Fontsanta (Cornellà de Llobregat, 10 anys), l‘Esplai Salsa Jove (Girona, 10 anys) i l’Esplai Riu Roig (Rubí, 5 anys).

Gran joc, concert i diada formativa

Dissabte a la tarda, hi va haver el Gran Joc d’estratègia entre les Unitats Territorials i el dia va concloure amb una nit de festa i concert. Diumenge al matí es va fer la tradicional Diada de Tècniques, on tots els educadores i educadors vàrem participar en 18 tallers sobre nous recursos pedagògics. Cal destacar que la meitat d’aquests tallers van ser impartits per monitors i monitores dels esplais, els quals, van compartir els seus coneixements i expertesa amb la resta de participants.

Les Unitats Territorials (UT) han liderat la preparació de les jornades

IMG_20160415_181748

Aquestes jornades s’han destacat pel compromís i la implicació de les Unitats Territorials. Cada UT s’ha responsabilitzat de l’organització d’una part i ha liderat la realització de les distintes activitats. Un procés participatiu que ha estat clau per a l’èxit d’aquesta gran i especial trobada.  

 

#20anys20cims

Apart de la celebració col·lectiva d’aquest cap de setmana, al llarg de tot el 2016 des de la Federació estem  desenvolupant diferents actes educatius, emblemàtics i simbòlics per commemorar el 20è aniversari, i ajudar a donar més visibilitat a la tasca social i educativa de l’educació en el lleure en els nostres municipis. Entre aquests, destaca #20anys20cims, relacionada amb la proposta educativa Camins sobre excursionisme, i en què diferents esplais estan coronant els cims més emblemàtics de Catalunya.