Aquest diumenge 1 de març es va celebrar l’acte de col·locació de la 1a pedra de l’ampliació de CENTRE ESPLAI, la seu de Fundesplai al Prat de Llobregat. A l’acte van participar Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat, Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Gassó, president de Fundesplai, així com diferents representants d’esplais, famílies, veïnes i veïns i entitats del barri de Sant Cosme.

Amb aquest acte, Fundesplai marca l’inici dels treballs d’ampliació de les seves instal·lacions, CENTRE ESPLAI, situades al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. La seu es va inaugurar fa 12 anys i ara ha esdevingut insuficient. L’any passat més de 100.000 persones van participar en les activitats socials i mediambientals de l’entitat. Fundesplai desenvolupa activitats en més de 1.100 escoles, 111 centres d’esplai i projectes de lleure i 27 equipaments de natura. L’ocupació mitjana de l’alberg que hi ha a CENTRE ESPLAI supera el 90% i manquen aules de formació.

La necessitat d’espai ha coincidit amb l’oportunitat d’adquirir un solar situat al costat de l’equipament. A partir de l’acord i la proposta del Patronat de Fundesplai, l’Ajuntament d’El Prat de Llobregat va tramitar una modificació urbanística per fer possible una ampliació de CENTRE ESPLAI i l’INCASOL i la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya van facilitar l’operació.

Tres equipaments i un parc temàtic que representarà els ecosistemes del riu Llobregat

El projecte d’ampliació es concretarà en un aulari, un espai multifuncional, l’ampliació de l’alberg i un gran parc tematitzat d’accés públic, que tindrà una extensió d’1,7 hectàrees i simularà els diferents espais naturals i hàbitats del riu Llobregat.

El projecte és obra de l’estudi d’arquitectura OAB, amb els arquitectes Carlos Ferrater i Núria Ayala, els mateixos que van projectar l’actual edifici CENTRE ESPLAI i altres equipaments de natura de Fundesplai. Els nous equipaments de l’ampliació també seran totalment accessibles i sostenibles. Per aquest darrer aspecte, s’ha comptat amb l’assessorament de l’Estudi Ramon Folch i Associats.

Un espai obert a tothom i alineat amb els ODS

Amb l’ampliació, Fundesplai vol multiplicar l’impacte de les seves accions al barri de Sant Cosme, a la ciutat, al país i més enllà de les fronteres. La ubicació de l’equipament va ser i continua sent una decisió coherent amb la missió de l’entitat, que des del primer moment va apostar per convertir-se en un actor de canvi al barri, coordinadament amb altres agents socials, de l’administració pública i les entitats comunitàries.

A més d’arribar a més infants, joves, famílies i entitats, l’ampliació de les instal·lacions reforçarà la tasca de Fundesplai a favor de l’educació ambiental i, en definitiva, servirà per encarar el repte d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El projecte té un pressupost global de 17,2 milions d’euros que es finançarà en un 75% amb un crèdit de l’Institut Català de Finances i Triodos Bank, que Fundesplai retornarà durant els propers 12 anys.

Acte institucional

Durant l’acte institucional, Gassó va agraïr el suport d’admnistracions publiques i entitats per poder tirar endavant aquest projecte; Mijoler va destacar el fet que amb projectes com aquest Fundesplai contribueix a fer possible l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i, especialment, la lluita contra el canvi climàtic; Martínez va ressaltar com aquesta ampliació ajudarà a amplificar la tasca educativa i social que ve desenvolupant Fundesplai; i, finalment, Calvet, va recordar que quan es va construïr CENTRE ESPLAI ja va ser una aposta important de l’entitat que ara es veurà reforçada amb l’ampliació.

L’acte també va incloure l’acte simbòlic de col·locació de la 1a pedra, una arqueta on cada una de les representants dels diferents col·lectius (Fundesplai, Generalitat, Ajuntament del Prat, Consell Comarcal del Baix Llobregat, esplais, Associació de Veïnes i Veïns…) van dipositar diferents objectes simbòlics que representaven el seu compromís amb el projecte.

Tallers, activitats i xerrada

La jornada es va complementar amb diferents activitats i tallers: una gimcana de sostenibilitat, un taller de carioques dinamitzat per persones joves que participen en diferents programes de Fundesplai, activitats per a la petita infància a l’espai familiar El Niu, visites guiades per l’equipament i una xerrada a càrrec de Jaume Funes, psicòleg i educador, sobre com educar els i les adolescents amb paciència.

A més, van participar els Castellers del Prat i Cornellà de Llobregat i els Gegants dels Sants Metges (Geganters de Sant Cosme).

Veieu el recull de premsa