Nou curs, nova proposta educativa
Monitores i monitors dels esplais, amics i amigues de diferents organitzacions ens vam reunir aquest cap de setmana del 16 i 17 de setembre al Movidic, la tradicional trobada dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai que serveix per donar el tret de sortida al curs. Un Movidic especial ja que per primera vegada s’organitzava en cap de setmana.
Aquest any la trobada es va centrar en presentar “Encoratja’t“, la proposta educativa per la igualtat de gènere i la violència zero que desenvoluparem al llarg dels dos propers cursos 2017-2019 i que posa el focus en la necessitat d’educar infants i joves en els valors de la cultura de la pau i la coeducació per avançar en pro d’unes relacions més igualitàries i basades en el respecte a tothom i per una societat lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència.
Les jornades van començar dissabte a primera hora de la tarda amb una gran batucada. De la mà de l’Asun Gil, responsable del Departament d’Esplais, qui va donar la benvinguda i va agrair molt especialment a l’ajuntament de Montesquiu per la bona acollida de l’acte i, tot seguit, Marta Vilalta, Directora General de Joventut de la Generalitat, va expressar la importància de desenvolupar una proposta com EnCORatjat i va assenyalar el paper imprescindible del lleure i els esplais per fomentar els valors que promou el programa. Posteriorment, va intervenir Sheila Beltrán, presidenta de la Federació, que va explicar com el títol de la proposta EnCORatja’t és un joc de paraules amb accent pedagògic que relaciona la idea del COR amb tres aspectes clau: COR de coratge, COR d’estimació i COR com la suma de pensament crític + opinió + reflexió.
Tot seguit van intervenir Marc Alcaraz i Susagna Escardíbul, de Fundesplai, per presentar els continguts de la proposta educativa, l’eix d’animació “La Carlota d’enCORatja”, conte de l’escriptora Gemma Lienas, i els recursos didàctics que l’acompanyen. Així mateix es va presentar el Banc de Recursos de la Federació, una nova eina pensada pels educadors i les educadores de l’educació del lleure que aplega activitats i materials de referència. Un espai web col·laboractiu on trobareu les activitats de l’EnCORatja’t i que ben aviat ampliarem amb nous recursos.
Taula rodona i formació en prevenció de les violències de gènere
A les intervencions inicials va seguir la taula rodona “Per què educar en i per la igualtat? Reptes i claus” moderada per Jose Antonio Ruiz, de Fundesplai, i que va comptar amb Gemma Altell, Directora tècnica de la Fundació Surt, Mar Joanpere, del CREA de la Universitat de Barcelona, Núria Solsona, experta en coeducació, i Vicent Borràs, vicepresident associació famílies LGTBI.
En les seves intervencions, Altell va fer una interessant reflexió sobre com actualment les dones estan incorporant valors associats tradicionalment a la masculinitat, però no a la inversa i va ressaltar la capacitat camaleònica del masclisme; Joanpere va destacar que s’està detectant entre les persones joves una major tolerància cap a la violència; Solsona va incidir en la importància educativa de fer reflexions personals i crítiques sobre actituds pròpies que tenen biaix en temes de gènere abans de desenvolupar activitats amb els infants; Borràs va dir que cal donar visibilitat i normalitzar les persones LGTBI arreu per ampliar els models de referència.
Una vegada acabada aquesta part, monitors i monitores ens van dividir en 10 grups per participar de diferents tallers formatius amb especialistes i entitats que formen part de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere: Prevenció de l’assetjament, noves masculinitats, interculturalitat i gènere, socialització preventiva de la violència de gènere o autoestima, entre altres.
Sopar de germanor i concert
La nit es va omplir de jocs i de gresca. Després d’un gran sopar de germanor vam continuar amb un concert de rock català que va ser un gran èxit. Sens dubte la cirereta per tancar un dia fantàstic.
Minut de silencia pel 17A i espais de reflexió
El diumenge, totes les monitores i monitors vam començar el dia dedicant un minut de silencia a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 agost i vam acabar el Movidic amb uns espais de reflexió sobre eines educatives per ajudar els infants a canalitzar la por i la incertesa davant la tragèdia dels atemptats i el relleu de les entitats. En paral·lel es va organitzar un gran joc de proves per Montesquiu.
Sens dubte ha estat una jornada de Movidic fantàstica i molt enriquidora!
Seguiu tot el treball que endeguem al voltant de la igualtat a través del #esplaisamcor