Aquí us deixem 8 raons:
- L’infant al centre de l’acció educativa. Per més obvi que sembli no ho és gens. El lleure educatiu és un espai on dur a terme activitats basades en les necessitats, interessos i protagonisme de les noies i els nois. I cal aprofitar-ho bé.
- Molts moments per a la convivència. El lleure educatiu és ric en propostes que generen oportunitats de convivència i reptes col·lectius: projectes, excursions, colònies, campaments… és un temps únic per treballar les relacions interpersonals, per afavorir el coneixement mutu i per descobrir la persona tal qual és, des de la igualtat i el respecte a la diferència.
- Diversitat i relacions intergeneracionals. El lleure educatiu es planteja la diversitat com a valor que enriqueix. Fomenta la convivència de persones de diferents edats, procedències…, A més a més, molts educadors i educadores visibilitzen amb absoluta normalitat la seva identitat de gènere o orientació afectivasexual. Tot plegat ajuda a diversificar els models de referència.
- Educadores i educadors que escolten i actuen. Aturar-se a escoltar l’infant és gairebé un repte en aquesta societat de les presses. El lleure educatiu genera espais on sí que és possible fer les coses amb lentitud, parant l’orella al que expressen els infants, disposats a dialogar, empatitzant amb les seves idees i neguits. I podem aturar l’activitat quan calgui, uns minuts, uns dies… si amb això aconseguim resoldre una situació de conflicte o aprofundir en algun aspecte clau.
- Temps per conèixer, reflexionar, sensibilitzar… El lleure educatiu adopta com a propi un mètode educatiu basat en la vivència personal, en la reflexió crítica, en la descoberta i la solidaritat envers les altres persones. S’allunya, doncs, de l’immobilisme i dels models conservadors que tendeixen a reproduir esquemes sense qüestionar-los.
- El joc i la creativitat, llenguatges que parlen de llibertat. La possibilitat d’experimentar, imaginar, jugar, crear… és molt viva en l’àmbit del lleure. Per això diem que és un espai d’expressió i de llibertat on ens podem permetre analitzar les coses des d’angles diferents i somniar amb altres realitats possibles.
- Lideratge compartit. Voluntat de construir amb les famílies, l’escola, la comunitat, la societat… El lleure educatiu vol ser una finestra oberta al món, connectada amb altres veus i amb d’altres realitats amb les quals corresponsabilitzar-se per aconseguir millors resultats.
- Som persones valentes. I per què no reconèixer-ho? En el lleure educatiu conflueixen moltes persones que provenen de disciplines diferents i semblen unides per un fil invisible i uns valors sòlids: l’empenta per anar contra corrent, l’estima per l’educació i el ferm propòsit que les coses poden canviar a millor. I, si això és ser valent, proclamar-ho als quatre vents!
Ens ajudeu a ampliar aquest llistat?