Per Guillem Ribera. Club d’Esplai Bellvitge

Les fotografies capturen aquell moment tant important per a nosaltres o per als que ens envolten. Es per aquest motiu que cal donar la importància que correspon a cada fotografia.

No cal planificar cada una de les fotografies que anem a fer, es ben bé impossible en el dia a dia de l’esplai, però sí cal planificar aquelles que després convertirem en la imatge del díptic del curs, compartirem a les xarxes socials o, simplement, la volem convertir en la foto de record de les colònies.

Si tenim molt clars certs conceptes, evidentment no els tractarem tots, no ens costarà “veure” la fotografia abans de fer-la. Es qüestió d’entrenar el teu “ull fotogràfic”

 

1. Coneix la teva càmera!

Bàsic, cal tenir molt clares les limitacions de la nostra càmera. Si acceptem que no ho pot fotografiar tot, estalviarem temps i esforços que si que podríem estar dedicant a altres fotografies més factibles pel material que tenim.

Per exemple:

  • Pocs telèfons mòbils reaccionen bé a la falta de llum, evitem doncs fer fotos a motius en moviment quan hi ha poca llum.
  • El zoom pot acabar granulant o pixelant la imatge, controlem quina és la distància acceptable per a la fotografia.
  • Una imatge vista a la pantalla de la càmera o del mòbil pot semblar molt correcte, però ser un desastre quan ho passem a una pantalla més gran. Si teniu dubtes amplieu la fotografia per veure si ha quedat bé i repetir-la, si es que encara sou a temps!
  • Amb el mòbil podem fer panoràmiques. Si fem una foto de grup dins d’un bosc, podem col·locar el grup en la primera foto i després estirar la imatge per acabar al panoràmica.
  • Seguint amb les panoràmiques, si les fem amb la càmera en vertical haurem de fer més fotos, però el resultat final serà més impactant!

 

2. Planifica (però només algunes!)

De la mateixa manera que planifiquem l’activitat podem veure quina podria ser la foto estrella d’aquell moment. Si la tenim clara, podem estar atents per buscar-la. D’aquesta manera segur que tornem amb alguna fotografia per a la difusió, per penjar a Facebook o per exposar al passadís de l’esplai.

Practicar aquesta acció, per exemple, ens evitarà tallar els peus d’un grup de gent, no parlo d’un “pla americà”, parlo de quan tallem (peus, nens/es, objectes, etc…) per que no mirem abans de fer la foto. Si deixem alguna part del motiu fotografiat fora de la fotografia, que sigui de manera intencionada.

3. La regla dels terços

Una regla molt senzilla de composició que consisteix en dividir la fotografia que volem fer en 3 files de 3 rectangles, com la imatge:

imatge-fotoEls punts on les línies es creuen marquen on hem de situar el focus d’importància de la nostra fotografia.

Ja veieu que ens anima a no centrar mai la fotografia i ens ajuda a posar en context allò que fotografiem.

Si vols llegir-ne més: http://www.dzoom.org.es/regla-de-los-tercios/

4. Espontaneïtat!

Les fotografies preparades són el pa de cada dia, són les més fàcils de fer però les menys naturals. Si de veritat volem fotografiar els nostres nois/es tal com són cal que sortim del seu voltant i no avisar de que vas a fer fotografies. Això no té res a veure amb que nosaltres sí que ens preparem la fotografia, recordeu el que hem dit abans.

La manera més fàcil de poder fer això: utilitzar una càmera amb zoom. Estarem prou lluny per a que no vegin que estem fent la fotografia i podrem captar l’acció sense problemes.

Fer les fotos des de lluny i amb zoom ens permet obtenir un efecte que segur que heu vist: el fons desenfocat i l’objecte fotografiat enfocat. Això és gràcies a la “profunditat de camp”, si voleu saber-ne més podeu consultar aquest enllaç.

5. Canvia el punt de vista

Canviant la posició de la càmera podem obtenir resultats molt interessants. Amb tot això recordeu que:

  • Les fotos des de dalt fan més petits els objectes/persones fotografiats.
  • Les fotos des de dalt els fan més alts.
  • Si voleu mantenir la proporció caldrà que la càmera estigui una a l’alçada d’allò que fotografiem.
  • Emmarcar fotografies amb, branques d’un arbre per exemple, es una manera d’aprofitar la natura que ens envolta.

6. No deixis perdre els detalls

Marquen la diferència! Unes mans que toquen la guitarra, dos companys que s’abracen, algú que ajuda algú altre, algú que ha caçat un insecte…

Sovint, aquestes petites coses són les que tendim a oblidar més, en el moment de la foto, i passat el temps… Són instants dins d’un mar d’activitat. Captar-los és guardar-los per a la posteritat.

7. Les fotografies d’acció

Jugar, saltar, parar taula, plantar tendes, fer una excursió, escoltar un conte… tot això, i més, mereix ser fotografiat. Són les fotografies que després ensenyem a les famílies, les que mostren realment el que fan els nois i noies.

Consell: En un campament/colònies/ruta planifica quantes fotografies vols fer de les tasques més rutinàries (parar taula, cantar abans de menjar, serveis de neteja, etc…) fes-les els primers dies i oblida’t, ja en tindràs algunes per si després no sorgeix l’ocasió de fer-ne mes.

8. Sigues crític i tria bé!

Idealment caldria deixar les fotografies en una carpeta durant un temps prudencial, per recuperar-les sense tenir les sensacions a flor de pell. Veuràs realment les fotografies que aporten alguna cosa i no et costarà descartar aquelles que no.

A la pràctica, la immediatesa en la que vivim ens demana explicar a tothom el que fem. Si cal penjar fotografies al moment, penja les planificades! No serveix de res compartir totes les fotografies que hem fet si n’hi ha moltes de repetides, mogudes i/o desenfocades.

Recorda que al cap i a la fi les fotografies de mostrem ens representen a nosaltres i la nostra feina… i la nostra feina no és ni borrosa ni poc interessant!

Més recursos

DZoom

  • Blog de fotografia amb moltíssims articles i tutorials genèrics, i de tècniques més concretes, per a tots els nivells.
  • http://www.dzoom.org.es/

Lupe JelenaLa de las Fotos”

Taller “Lightpainting amb nens”

El Sant Greal

  • http://www.google.es