Quins són els nostres principis educatius?

Sovint es diu que a infants i joves que han passat per l’esplai “se’ls nota”. Vol dir que l’experiència els ha deixat una petjada visible i duradora en molts àmbit de la seva vida. L’esplai, doncs, amb la seva singular forma d’educar, aporta moltes coses valuoses. Veiem quins són els nostres 10 principis educatius, trets que defineixen el tipus d’educació que promovem des de els esplais i que impregnen de sentit les activitats i els projectes que desenvolupem:

EDUCACIÓ INTEGRAL

Eduquem tenint en compte tots els àmbits de la personalitat i no deixant-ne cap de banda.

EDUCACIÓ PER A LA PAU

Treballem perquè els infants aprenguin a conviure en una “cultura de pau”, aprenent a resoldre els seus conflictes mitjançant el diàleg, l’empatia i la valoració de la diversitat. .

EDUCACIÓ PER A LA IDENTITAT CULTURAL I LA INTERCULTURALITAT

Treballem pel foment de la identitat cultural de les persones i dels pobles tot acceptant i valorant les identitats múltiples.

EDUCACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT I LA CIUTADANIA GLOBAL

Fomentem que els nois i noies siguin sensibles al que passa fora del nostre país i anhelin un món més just per a tothom.

EDUCACIÓ PER A LA PARTICIPACIÓ I LA DEMOCRÀCIA

Impulsem espais d’aprenentatge on els infants aprenen les regles del joc democràtic. Promovem el seu protagonisme i vetllem perquè siguin ciutadans i ciutadanes del present, en exercici dels seus drets i responsabilitats.

EDUCACIÓ AMBIENTAL

Promovem el contacte i  el descobriment de la natura com a tresor i el canvi d’hàbits de comportament com estratègies imprescindibles per conservar-lo.

EDUCACIÓ PER A LA SALUT

Afavorim la reconciliació amb les necessitats i les possibilitats del cos i la ment, l’autoconeixement i la capacitat per prevenir riscos i malalties.

EDUCACIÓ PER A LA INCLUSIÓ I LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS

Fomentem la superació de les marginacions i les actituds discriminatòries vers les persones amb diversitat funcional, trastorn mental o en risc d’exclusió social.

“El centre d’esplai és una entitat educativa i social alhora, que pren molts models de funcionament diferents, perquè la realitat és plural i canviant”.
Maria Ferrer

Cervelló, Esplai Raconet