El passat 4 de març, a les instal·lacions de Centre Esplai, va tenir lloc la 26a edició de les jornades de la Federació Catalana de l’Esplai, que agrupen, per una banda, l’Assemblea General de la Federació, i per altra banda la diada de tècniques per a equips educatius. Enguany, fins a 315 monitores i monitors i responsables d’un total de 42 entitats de tot el territori ens vam reunir per gaudir de la diada plegades. El bon temps va marcar la diada, i després del primer retrobament al jardí, vam donar pas al plenari, que va començar amb una dinamització a càrrec de les pallasses de Clown Social i la commemoració dels aniversaris de les entitats. Cal destacar la presentació del projecte “195km”, un projecte d’intercanvi de coneixements, experiències i formacions entre les juntes directives de la Federació Catalana de l’Esplai i la Federació de lleure educatiu Les Francas, i que es durà a terme al llarg de tot el 2023. Té per objectiu reflexionar entorn el lleure educatiu, l’educació ambiental i la inclusió en les activitats, i partir de la feina feta es desenvoluparan cursos formatius online gratuïts sobre cadascuna de les temàtiques pels equips educatius d’ambdues entitats. També pretén crear sinergies entre tots dos moviments, consolidant de forma progressiva la relació i aliança a una banda i altra del Pirineu.

Després del “break” de l’’esmorzar, els equips de les entitats van poder gaudir d’un total de 10 tècniques a les aules del Centre de Formació. A destacar la formació a càrrec de la Carme Diaby (formadora, escriptora i activista per a la prevenció dels abusos a menors),  ‘Trenquem el silenci dels abusos sexuals’, per conscienciar, prevenir i actuar davants els abusos sexuals a la infància. També es va fer un taller sobre educació emocional, “Keep Calm”, a càrrec de Maria José Cuartero (de Fundesplai), per donar eines i recursos per a la gestió emocional en els grups d’infants i joves de l’esplai. Una altra de les formacions destacades va ser “ParticipACCIÓ”, de Míriam González, centrada en oferir dinàmiques i recursos per fomentar la participació infantil. El matí es va completar amb sessions per combatre el masclisme (llenguatge, actituds, etc.) a l’esplai, per desmuntar fake news a Internet i les xarxes socials, i aprendre a verificar notícies, per tenir eines de contenció no violenta en cas d’una crisi conductual d’un infant o jove, per conèixer que són els espais familiars, sobre excursionisme, cançons o receptes saludables.

Paral·lelament es va dur a terme la 26a Assemblea General de la Federació, també a les aules del Centre de Formació, on es va posar en comú el projecte realitzat per la Federació al llarg de 2022, destacant les activitats que s’han impulsat i repassant els diversos moments de l’any. Posteriorment es van establir 3 espais de reflexió per tal de determinar reptes com a Federació entorn la participació infantil a les entitats, el foment del sentiment de pertinença a la Federació i les diverses maneres d’interpel·lar les administracions i partits polítics des del món del lleure a portes de les eleccions municipals. Finalment, es va presentar el pla d’actuació pel 2023, destacant el projecte “195” i el foment de la participació infantil en el marc de la governabilitat de les entitats. Tant l’informe de gestió, com l’informe econòmic i el pla d’actuació va ser ratificat en assemblea amb unanimitat.

L’acte es va concloure amb les intervencions d’Esther García, regidora de Joventut de l’Ajuntament del Prat de Llobregat de Josep Gassó, president de Fundesplai i de Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i Maria Ferrer, la presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai.

Volem agrair la participació de totes les persones que van gaudir de la jornada, de totes les persones que ens van donar un cop de mà per a fer-ho tot infinitament més fàcil, i que sense elles – sense vosaltres – no hagués sigut possible.

JUNTES FEM MÉS ESPLAI

Aquesta jornada es va poder dur a terme amb el suport i col·laboració de: