La pluja no ens va poder aturar. Després de mesos de sequera i pluges testimonials, el passat 9 de març, coincidint amb les Jornades de la Federació Catalana de l’Esplai, va arribar un dia de ruixats benvinguts per tot el territori. Malgrat el xàfec que ens va acompanyar durant tot el dia, i lluny de perjudicar el nombre d’assistència a les jornades, 305 monitores i monitors i responsables d’un total de 42 entitats ens vam reunir per gaudir de la diada plegades, retrobar-nos i dur a terme, com ja és tradició, l’Assemblea General de la Federació Catalana de l’Esplai, així com la Diada de tècniques de 2024.
Sabem que la tasca que duem a terme des de les entitats és essencial, l’acompanyament que desenvolupem amb totes i cada una de les famílies, infants i joves de les nostres entitats requreix d’un compromís i un esforç per part de totes vosaltres, i si no, només cal veure què ens caracteritza com a monitores d’esplai.
La jornada va començar amb un plenari on la nostres presidenta i vicepresidenta, Maria Ferrer i Sheila Beltran ens van donar la benvinguda, donant pas al reconeixement a les entitats que a 2024 compleixen aniversaris amb números rodons, un homenatge a la trajectòria de cada un dels esplais i els equips educatius que els han conformat al llarg de la seva història. Posteriorment van prendre la paraula la Débora García, regidora d’Esports i Joventut de l’Ajuntament del Prat, la Núria Valls, Secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya i la Rut Ribas, Directora General de Joventut, també de la Generalitat de Catalunya. Cada una d’elles ens va esperonar a seguir treballant i acompanyant infants, joves i famílies des de les nostres entitats, on l’educació en el lleure és essencial per al bon desenvolupament i per a la transformació social, un gir cap a un món més amable per tothom.
Posteriorment, i després d’esmorzar sota cobert, els equips educatius es van distribuir pels 10 espais formatius de la Diada de Tècniques.
conformada per 10 formacions sobre diverses temàtiques d’interès dels equips educatius, el treball del benestar emocional amb infants i joves, el foment de la participació activa d’infants i joves a les nostres entitats, la igualtat de gènere, seguretat a les activitats d’esplai… Tot un ventall de propostes molt interessants i que van rebre una valoració molt positiva per part de totes les participants. Propostes com Biodansa, el treball entorn la igualtat de gènere la participació infantil activa en el si de les nostres entitats, seguretat a les activitats de lleure, l’adicció a les pantalles, els contes, el benestar físic i emocional, les habilitats creatives o la sexualitat en persones amb diversitat funcional, van guiar la jornada. Cal destacar la presentació del Currículum de Naturalesa Emocional, una proposta del Casal Infantil La Mina, de Sant Andreu. La Xènia Martínez i el Jacob Muñoz van guiar aquesta proposta formativa per cuidar el desenvolupament natural i emocional a través de la connexió amb els ritmes i cicles de la natura, compartint recursos i experiències pràctiques.
De manera simúltania es va dur a terme la XXVIIa Assemblea General de la Federació, on es va posar en comú el projecte realitzat per la Federació al llarg de 2023, destacant les activitats que s’han impulsat i repassant els diversos moments de l’any. Finalment, es va presentar el pla d’actuació pel 2024, destacant el projecte ParticipACCIÓ pel foment de la participació d’infants, joves i famílies en la governança de les entitats, així com el treball de la nova llei d’infància LOPIVI, dotant les entitats de protocols i eines per a la prevenció de qualsevol forma d’assetjament i abús a les entitats.
La validació en assemblea de l’informe de gestió de 2023 i el pla d’actuació de 2024 va donar pas a una botifarrada popular, un espai de tancament de la jornada del matí d’allò més distès i gustós.
La previsió meteorològica no ens va acompanyar; tot i tenir prevista la primera edició del MoniRal·li, ens vam veure obligades a posposar aquesta activitat, que es durà a terme en les properes edicions de les activitats col·lectives de la Federació Catalana de l’Esplai. No patiu, que no ens n’oblidarem. Hi estareu totes, de nou, més que convidades!
Per últim, volem agrair-vos infinitament la vostra participació a la jornada, una jornada que a partir un treball de cura, d’implicació i corresponsabilitat per part de totes vosaltres va fer possible el bon desenvolupament de les Jornades. Avui, més que mai,
JUNTES FEM MÉS ESPLAI
Aquesta jornada es va poder dur a terme amb el suport i col·laboració de: