El passat divendres 30 d’octubre, com a conseqüència de l’estat d’alarma i les mesures restrictives que se’n deriven, van quedar anul·lats la majoria de serveis i activitats que conformen el lleure educatiu com les extraescolars, els centres d’esplai i les estades de cap de setmana a les cases de colònies.

Aquesta decisió es produeix poques setmanes després d’un inici de curs que s’havia fet amb totes les garanties i suposa rebaixar la importància educativa i social del lleure respecte a escoles, instituts i universitats, que poden mantenir obertes les seves portes.

L’educació en el lleure (esplais, extraescolars, colònies, casals,…) forma part integral del sistema educatiu i esdevé un element fonamental en el desenvolupament dels infants i joves.

És un Dret de l’Infant en majúscules, reconegut per les diferents normes legals tant internacionals (Convenció dels Drets dels Infants de Nacions Unides) com del  nostre país (Estatut de Catalunya, Llei d‘Infància 14/2010, LEC 12/2009 i al Pacte per a la Infància de 2013).

L’educació en el lleure esdevé un element compensador de les desigualtats en la infància, especialment en un moment en què les conseqüències de la pandèmia està engrandint l’escletxa educativa i social.

Les activitats de lleure educatiu van ser les primeres que van fer front amb èxit al repte organitzatiu, sanitari i educatiu en el context de la pandèmia de la Covid19. En molts casos, aquestes activitats van ser les primeres que van acollir infants i joves després que la majoria d’escoles i instituts passessin a oferir les seves classes on line i acabessin el curs de manera virtual. L’estiu va demostrar una capacitat d’organització exitosa, que va permetre garantir el dret a l’educació i al lleure dels infants i joves, alhora que es va vetllar per la seguretat dels infants amb protocols de prevenció i les mesures higiènicosanitàries.

Per tot això, des de Fundesplai reclamem que es permeti al lleure educatiu tornar a reprendre la seva activitat i acollir infants, joves i famílies amb totes les mesures de seguretat i els protocols que ja veníem aplicant i que han demostrat eficàcia. I més encara tenint en compte que la majoria de les activitats es desenvolupen en l’entorn més proper dels infants, no comportant un augment de la mobilitat.

Volem ajudar en el control de la pandèmia i volem fer-ho al costat dels infants i de les famílies més vulnerables, perquè des de l’educació emocional i en valors, que aporta el lleure educatiu, fem possible l’adquisició d’hàbits saludables, que són més necessaris que mai, per combatre la Covid-19.

#DretalLleure