Crida a l’acció

Un any més, al darrer trimestre de l’any, s’ha desenvolupat la 5a edició del projecte Educlips, un projecte de creació audiovisual per a la transformació social i el foment de la llengua catalana liderat pels grups de joves de la Federació Catalana de l’Esplai, i que s’ha pogut dur a terme gràcies al suport del Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona. Els recursos audiovisuals, i més concretament, els continguts de les xarxes socials, són productes de consum preferent pels i les més joves. Segons un informe elaborat per la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Oberta de Catalunya, “un jove de cada cinc passa més de dues hores el dia a TikTok, un temps que ja es considera de risc en l’ús de xarxes socials per al benestar cognitiu i emocional” (Font: Vilaweb) fomentant el consum passiu de vídeos de tot tipus per a un entreteniment desvinculat de la realitat social que ens envolta. El present projecte, doncs, i tenint en compte les dades esmentades, permet a les entitats de lleure treballar l’ús responsable de pantalles, fomentant l’educació i la conscienciació des de la infància, l’establiment de límits saludables i l’ús positiu i constructiu de la tecnologia, passant a formar part activa i resignificant les xarxes socials per a la reivindicació i la transformació social.

Per a poder visualitzar els videoclips, cliqueu AQUÍ! 

Donar veu activa a les més joves

Com ja és comú en el desenvolupament d’aquest projecte, es posa especial èmfasi, a banda de l’ús del català com a llengua d’ús entre joves i a les xarxes socials, la participació activa i la visió crítica de les joves de les entitats. Mitjançant una dinàmica inicial, els grups de joves han decidit qüestions que, lluny de l’adultisme imperant a la societat – on tot els ve predisposat amb una escala de prioritats des de la visió de les persones adultes – , són prioritàries per a elles. Les creacions audiovisuals, doncs, s’han vinculat al dret a la participació, recollit a l’article 12 de la Declaració Universal dels Drets dels Infants, fomentant així els valors i la cultura de la participació infantil i juvenil en les entitats de lleure.

La temàtica dels clips, doncs, respon a les inquietuds, malestars, preocupacions, discriminacions i injustícies que viuen com a joves. Des de la Federació i des de les entitats, hem posat l’accent en el gir de les xarxes socials per tal d’activar la visió crítica i el poder transformador d’aquestes, lluny de la passivitat i el consum pel consum. Deixem que els i les més joves trenquin el silenci i, sobretot, escoltem-les, perquè tenen molt a dir.

Esplais participants

  • Club d’Esplai Bellvitge, de l’Hospitalet de Llobregat
  • Club d’Esplai Druida, de Barcelona
  • Associació de Lleure Tu Tries, de Terrassa
  • Associació Educativa Tropezando Con Suerte, de Barcelona