Reflexió i creativitat
Al llarg del primer trimestre del curs 2022-2023, de setembre a desembre, hem dut a terme la tercera edició d’Educlips, un projecte que vetlla per promoure l’ús del català entre els grups de joves a partir de la creació de audiovisual. Ja sabem que la societat i la socialització ha variat molt els darrers anys, i és per això que cal dur a terme projectes que s’adeqüin a la realitat del moment. Les creacions audiovisuals d’enguany s’han dut a terme mitjançant la plataforma TikTok, de gran acceptació entre els i les més joves. Mantenint en tot moment el català com a llengua vehicular, els grups de joves s’han endinsat, a partir d’un treball participatiu de reflexió i amb un fort caire emocional, en la creació de TikToks que expliquen vivències, pensaments, pors i neguits que han tingut al llarg de la seva experiència vital entorn temàtiques triades pels propis grups. Les accions han estat guiades pels equips educatius de joves de les entitats, així com pel Berto, membre de l’Associació Lumo, dedicada a les arts escèniques com a mètode de transformació social. Aquest projecte és possible gràcies al suport del departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.
Per a poder visualitzar els videoclips, cliqueu AQUÍ!
Actuar davant allò que ens preocupa
Enguany, la creació musical l’hem vinculat, amb el dret a la participació (article 12) recollit i reconegut per la Convenció sobre els Drets de l’infant, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides l’any 1989. Aquest projecte ha posat l’èmfasi en el dret a la participació amb l’objectiu d’estendre els valors i la cultura de la participació infantil i juvenil entre les entitats de lleure.
Hem portat a terme un procés participatiu molt enriquidor amb els i les joves, per la tria de la temàtica dels clips. Ha estat molt ennoblidor sentir les seves veus i reflexions vers les temàtiques triades, la igualtat de gènere i la violència zero. Per tal de realitzar el projecte hem comptat amb una entitat experta per a poder dur a terme el procés deliberatiu amb joves entorn les temàtiques de sensibilització i la canalització de les idees del grup en les diverses creacions audiovisuals a difondre mitjançant tots els recursos que els i les joves tenen a l’abast. El projecte s’ha pogut dur a terme gràcies a la implicació i la col·laboració de l’Associació Lumo, dedicada a les arts escèniques, utilitzant-les com eina de transformació social.
Esplais participants i temàtiques treballades:
En aquest projecte han participat:
- Esplai Macedònia, de Castelldefels: Capacitats Diverses
- Esplai Espurnes, d’Esplugues de Llobregat: Igualtat de gènere
- Esplai Pubilla Cases Can Vidalet, de l’Hospitalet de Llobregat: Diversitat cultural i Interculturalitat
- Esplai la Tortuga, de Barcelona: Orientació Sexual
- Esplai Tropezando con Suerte, de Barcelona: Bullying