Dissabte ens vam retrobar al Prat de Llobregat, a Centre Esplai, prop de 400 monitores i monitors dels esplais de la Federació en la tradicional jornada d’arrancada de curs, el MOVIDIC. Una gran jornada que ha volgut posar l’accent en la necessitat d’esforçar-nos per transformar l’entorn i comprometre’ns amb els valors que promou l’enCORatja’t i una jornada on els i les protagonistes heu estat vosaltres, joves educadores i educadors, compartint reflexions i intercanviant experiències.

Mostra d’experiències i novetats segon curs de l’EnCORatja’t

La trobada va arrancar amb una mostra de bones pràctiques dels esplais i la presentació dels reptes del segon any de desplegament de la proposta educativa. Es van presentar les següents experiències que ben aviat difondre’m:

El repte d’aconseguir una bona convivència. Aida Duran Garcia. Esplai Fonsanta. Cornellà de Llobregat.

Quítate el vendaje. Prevenció de l’assetjament entre iguals. Adrian Salazar Torres. Esplai Guadalhorce. Terrassa.

El Club dels valents i les valentes. Sara Díez González. Esplai Pingüí. Sant Andreu de la Barca.

Cançó EnCORatja’t. Nuria Cambra Vernet i  la Xènia Allende Chaboyé. Esplai Treu Banya. Mora d’Ebre.

Prevenció per la lgtbifòbia. De la discriminació a la Llibertat. Andrea Garcia Portillo i Marc Solà Villagrasa. Esplai El Tricicle. Sant Joan Despí.

Totes aquestes iniciatives van aportar elements molt valuosos per aterrar el treball de la proposta educativa i il·lustren molt bé els reptes que es plantegen per aquest curs. (Clica aquí per veure els reptes)

En primer lloc esforçar-nos perquè hi hagi un bon clima de convivència, per prevenir les relacions abusives , l’assetjament i qualsevol comportament violent. De la mà de la proposta la Colla enCORatjada (Clica a aquí), disposem d’una eina fantàstic per treballar amb els infants i joves tots aquests temes i reforçar les actituds positives en les relacions humanes, aquelles actituds que construeixen ciutadanes i ciutadans cooperatius, solidaris, amb capacitat transformadora i amb esperit crític.

I en segon lloc obrir un diàleg amb els infants i joves per parlar de l’afectivitat i la sexualitat sense pors i prejudicis alhora que potenciem les actituds de respecte envers la diversitat afectiva i sexual.

També es van presentar accions concretes perquè ens mobilitzem col·lectivament i un nou recurs nou, la maleta pedagògica:

EnCORatjat’s per la diversitat. 20 de novembre, en el marc de la celebració dels drets de l’infant. Una proposta per reivindicar, mitjançant la pintada d’un banc amb els colors de la bandera gai, al municipi, la singularitat de totes les persones promovent el dret a la diferència i a la diversitat de gènere i afectiva i sexual.

Dones enCORatjades. 8 de març, dia internacional de la dona . Segona edició de la campanya que donarà continuïtat a la proposta de per donar visibilitat a les contribucions de les dones al llarg de la història.

Enfront de l’assetjament #Mou-te! . 2 de maig, dia mundial contra el bullying, (UNESCO)Mitjançant la música i la creació de coreografies proposem una campanya de conscienciació sobre el problema de l’assetjament entre iguals a les xarxes socials.

 

La “maleta pedagògica”. És un recurs nou de lectura i de jocs que vol ajudar als infants i a les educadores i els educadors a divertir-se mentre aprenent i practiquen els valors vinculats a la proposta educativa del curs. Conté 15 recursos, entre lectures i jocs, relacionats amb la igualat de gènere i la violència zero.

S’han creat 6 maletes, una per cada una de les Unitats Territorials. Tindrà un funcionament itinerant entre els esplais amb l’objectiu de generar oportunitats de diàleg i d’intercanvi.

Conferència “Educar és ensenyar a Viure”

Després de la mostra d’experiències, el professor i catedràtic de Teoria de l’Educació a la facultat de Pedagogia de la UB, en Josep Maria Puig i Rovira, ens va animar a reflexionar sobre els reptes de la tasca educativa avui. I és que davant d’una societat tant canviant, el repte és què ensenyem i com ensenyem als infants a viure en un món on tot canvia a un ritme vertiginós. Ens va parlar de l’educació com a doble “do”, “una educació que entén que els humans La teoria del do entén que els humans no es guien en exclusiva per l’interès, sinó que la seva conducta també està motivada per la voluntat de donar, d’implicar-se en un intercanvi de favors i ajudes que pot contribuir a crear una societat més favorable a la justícia, la convivència i la cooperació”.(Veure Font)

11 tallers formatius

A la segona part de la jornada es van organitzar 11 espais formatius simultanis per aprofundir en diferents àmbits: gestió, metodologies educatives i foment de la igualtat de gènere i la violència zero. Amb el suport de professorat especialitzat del món social, escolar i de la universitat van poder treballar entre d’altres temes: aprenentatge servei, intercanvis internacionals, els plans d’igualtat a l’esplai, prevenció de les violències i el bullying, programa Rainbow per a la prevenció de l’homofòbia, etc.

Tancament de germanor i espectacle reivindicatiu

La jornada va finalitzar amb un dinar col·lectiu amenitzat per “Las Fritas” (Veure perfil Facebook), un grup de teatre social reivindicatiu a favor de la igualtat de gènere.

 

Una jornada fantàstica per carregar piles i enCORatjar-nos amb el nou curs!

Si voleu veure un recull de fotografies d’aquesta meravellosa jornada aquí les teniu: