Centenars d’Infants i joves d’una trentena d’esplais s’han mobilitzat aquests dies per reivindicar la igualtat de gènere i commemorar el 8 de març, dia de la dona treballadora.
Entre les activitats que s’han realitzat destaca l’acció col·lectiva a favor de la visiibilització de la dona, la “Gimcana de dones enCORatjades” , a través de la qual, s’ha fomentat el coneixement, les aportacions, lluites i descobriments que han fet o fan les dones i que moltes vegades queden ocultes o no són prou valorades.
De la mà del personatge de la Maria Josep Colomer, la primera aviadora catalana, i a partir de diferents proves., es va convidar als infants a conèixer fins a dotze dones rellevants del passat i el present dels àmbits artístic, esportiu, científic i social, com ara l’Anna Vives, creadora de la lletra “Anna”, la primatòloga Jane Goodall, l’alpinista Edurne Pasabán, la pintora Frida Kahlo, la maratoniana Kathrine Switzer o l’activista Malala Yousafzai.
Molts centres han aprofitant la gimcana per sortir al carrer i sensibilitzar la ciutadania. Aquest és el cas de l’esplai Pubilla Cases – Can Vidalet, el Nus, El Tricicle, o l’esplai Marcianet de Sant Bartomeu del Grau. Aquest centre, amb la col·laboració dels comerços i l’ajuntament, ha organitzat el concurs , “Dones invisibles”, per animar a la població a descobrir les 12 dones de la gimcana.
Gairebé tots els centres han complementat la Gimcana amb un petit homenatge a totes les dones. Els infants han dut fotos i dibuixos de les seves “dones heroïnes” (mares, germanes, avies, amigues…), i s’han creat molts murals per difondre aquest treball de manera permanent.
Un exemple el trobem a Castelldefels, on l’esplai Macedònia (infants i joves amb diversitat funcional), ha organitzat un homenatge a les mares, àvies i germanes de cadascun dels nois/es participants, i també dels monitors/es. I ho han fet, a través d’imatges i una exposició del per què són importants. La presència de les famílies ha estat cabdal, ja que, plegats s’ha pogut gaudir d’una tarda plena d’emocions i amb un reconeixement especial a les dones de les seves vides. L’activitat també ha servit per posar de relleu com les dones amb discapacitat pateixen una doble discriminació.
Totes aquests activitats s’emmarquen en la proposta educativa “EnCORatja’t, per a la igualtat de gènere i la violència zero”, que té per objectiu educar les noies i els nois, des de la seva participació activa, per construir una societat lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència i avançar cap a una igualtat d’oportunitats real entre totes les persones, indiferentment del gènere.