Tras la Luz de Alba

Tras la Luz de Alba és un espectacle teatral immersiu de creació pròpia creat per l’Asociación Lumo de Artes Escénicas de Nou Barris. Aquesta creació respon a un format teatral poc convencional, que estableix un recorregut guiat dels espectadors a través de diferents espais d’un mateix equipament, en un ambient exhaustivament silenciós, íntim i escassament il·luminat per tal d’acompanyar l’espectador i afavorir en la immersió total en la història.

Cada representació té una durada de 50 minuts. A cada passi únicament accedeixen a l’equipament un grup reduït de persones (al voltant de 20-25). Entren al recinte sense saber quin és el contingut o el format de la història que se’ls explica jugant així amb el factor sorpresa.

Una vegada dins, són guiades per un personatge que els conduirà per diferents espais on es representen cinc microescenes de 10-15 minuts de durada cadascuna. En aquestes escenes, el públic es troba molt prop dels actors (d’aquí el terme immersiu), podent gaudir d’una interpretació molt intimista i carregada de veritat, que afavoreix que l’espectador es vegi completament atrapat per l’argument. No serà fins a l’última escena en què els assistents comprendran la totalitat i complexitat de la història, una història que gira al voltant del suïcidi d’una jove, tot plegat amb una sensibilitat fora del comú.

En la seva primera etapa va ser representat en dos equipaments de la ciutat de Barcelona (la Masia de la Guineueta i el Casal de Barri de Trinitat Nova) amb una afluència d’espectadors de més de 300 persones. Davant d’aquesta bona acollida, i veient la seva capacitat de remoure i emocionar als espectadors, la companyia Lumo es va plantejar de donar al projecte un major nivell de profunditat, aprofitant així el potencial del teatre com a eina de reflexió, sensibilització, pensament crític i transformació social. Així, en una segona fase, el projecte es va transformar, dirigint-se especialment als adolescents i joves, com una activitat de prevenció del suïcidi (i també les conductes autolítiques), de validació de sentiments i de reflexió sobre el benestar emocional. Lluny del caràcter clínic o terapèutic, l’espectacle pot servir de pont entre els joves amb certes necessitats de suport emocional i els recursos en salut mental existents.

Objectius del projecte

-Donar resposta des de les arts escèniques a les necessitats psicològiques dels adolescents, que s’han vist agreujades amb la pandèmia.

-Informar de les causes i els signes d’alarma associats al suïcidi en l’adolescència.

-Oferir factors de protecció i estratègies per potenciar la demanda d’ajut en cas necessari.

-Oferir als joves participants una proposta cultural amb un enfocament sensibilitzador i un rerefons educatiu

La Federació Catalana de l’Esplai ha desenvolupat el projecte ALBA durant des del 2023 gràcies a la col·laboració de Fundació “La Caixa”, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona

Xerrada participativa i les activitats d’extensió

En acabar l’obra, i en presència dels actors i actrius (que també poden ser un element interessant d’interlocució amb els i les joves), una psicòloga experta en adolescència i joventut acompanya en una xerrada participativa als alumnes, espai que té una durada d’una hora.

En aquest espai participatiu els i les joves exposen les emocions i els pensaments que han tingut durant l’espectacle, identificant quins són els factors de risc que patia la protagonista i quins els factors de protecció que podria haver tingut. També s’exposen estratègies per afrontar la depressió i l’ansietat i recursos de suport psicològic. Tanmateix, els i les adolescents tenen un espai per plantejar els seus dubtes i preguntes.

Paral·lelament, el projecte s’ha nodrit de materials i continguts específics per formar a persones de referència dels joves (un MOOC per a equips educatius de les entitats de lleure i xerrades sobre la temàtica amb famílies de les joves participants), amb l’objectiu de poder acollir o donar resposta a les necessitats de suport psicològic i emocional que els joves hagin pogut tenir tenir després de veure l’espectacle.