Youtubers a l'hort

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 10 a 99 anys

Durada en minuts

 • 90

Espai

 • Interior

Paraules claus

Llicència

 • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Descripció

Ens convertim en youtubers, bloggers o incluencers de l’hort? I per l’alimentació saludable i sostenible? Preparem les càmeres i les nostres habilitats comunicatives per difondre trucs i idees.

Objectius

 • Aprendre tècniques comunicatives.
 • Aprendre a editar vídeos i conèixer els canals digitals.
 • Despertar l’esperit crític i responsabilitat davant les xarxes socials (tenint en compte aspectes ètics, legals, de seguretat, sostenibilitat, identitat digital…).
 • Potenciar competències creatives, comunicatives i digitals.
 • Aprenentatge i Servei per difondre tècniques de l’hort.
 • Transmetre coneixements apresos a l’hort.

Desenvolupament de l’activitat

Aquesta és una activitat molt engrescadora per als grups de joves.

Es posaran en la pell de youtubers, influencers , bloggers i instagramers per transmetre tot el que aprenen en el treball de l’hort.

D’aquesta manera podran animar a altres joves a conrear un hort, apreciar l’agricultura ecològica i l’alimentació saludable i sostenible.

 

Desenvolupem l’esperit crític

Anàlisi crític dels youtubers / instagramers que coneixem i seguim: quins temes tracten? Com ho enfoquen? Integren la igualtat de gènere? Tenen discursos racistes? Parlen del canvi climàtic? I els temes alimentaris, com els tracten? Creiem que tenen una influència en els nostres comportaments? I en la nostra salut?

Som conscients que els i les influencers són generadors de discurs i contribueixen a construir l’imaginari col·lectiu? Com interpretar el que ens expliquen a les xarxes? Tenim mirada crítica?

Fem recerca de youtubers, influencers, instagramers i bloggers amb temàtica hort o alimentació saludable. Què els funciona? Quins temes tracten?

Treballarem en grup i de manera cooperativa. Creem els grups de manera heterogènia amb diversitat d’habilitats i capacitats perquè tothom s’enriqueixi de l’experiència del treball en equip.

 

Com fer de youtuber, pas a pas

Pensem en quina seqüència d’accions hem de seguir i quines tècniques hem d’aprendre.

 1. Pensem què volem explicar.
 2. Busquem informació sobre el tema.
 3. Escrivim un guió? Improvisem? Practiquem i ens estudiem el guió per evitar estar llegint i ser el més naturals possible davant de la càmera.
 4. Quin to li volem donar? Còmic? Seriós? Científic? Crític? Activista?.
 5. Quin escenari tindrem? L’hort? La terrassa amb les jardineres i testos? Un taller amb hortalisses de decoració?.
 6. Gravem diferents seqüències i explicacions.
 7. Practiquem l’edició de vídeo amb diferents aplicacions de mòbil o ordinador.
 8. Abans de penjar el vídeo a les xarxes, fem una bona revisió del contingut, pensem en quin impacte pot tenir en el públic, pot generar polèmica?. Quina reacció esperem en l’audiència? Pensem també en els drets d’imatge…
 9. Pensem en quina és la millor xarxa per penjar el vídeo. Ha de tenir un format diferent segons la xarxa?.
 10. Tenim XXSS pròpies de l’esplai, l’escola o l’institut per poder fer difusió del vídeo? Creem el nostre propi canal?.
 11. Com analitzem l’impacte que té el vídeo? Siguem crítics amb els likes… Com gestionem el canal? Com fidelitzem els seguidors/es? Com gestionem els comentaris?.
 12. Pensem a llarg termini i ens plantegem una sèrie de vídeos per animar als i les joves a tenir un hort ecològic al balcó i passar-se a l’alimentació saludable i sostenible…..

Observacions

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu (link) on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.