Vet aquí una vegada...

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 8 a 12 anys

Durada en minuts

Espai

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

  Documents del recurs

  Descripció

  A través de la reescriptura d’un conte tradicional reflexionarem sobre els estereotips de gènere a la literatura i la influència que tenen a la nostra societat

  Objectius

  • Reflexionar sobre les pròpies actituds i les idees preconcebudes
  • Prendre consciència de la transmissió d’estereotips de gènere a través dels contes
  • Valorar el grup, gaudir de les relacions i del treball en comú
  • Respectar les opinions de les altres persones
  • Imaginar i escriure un conte clàssic alliberat de sexisme

  Desenvolupament de l’activitat

  Aquesta activitat és una adaptació de l’activitat Vet aquí una vegada… de la proposta educativa Mirall, de Fundesplai.

  Lectura de les cartes de la Blancaneus i en Sant Jordi:

  Carta de la Blancaneus:

  “Avui m’ha tocat rentar 7 pantalons, 14 parells de mitjons, parar taula i preparar 7 esmorzars, fer 7 llitets, planxar 14 camises i 14 armilles, cosir 5 sivelles i 10 botons i vaja, no segueixo amb la llista perquè seria interminable. I sabeu què? Que ja estic farta! Aquests nans no col•laboren en les tasques de la casa, tot el contrari, hi arriben esperant que estigui tot fet i a més a més, amb exigències! No hi ha dret! Per quina raó haig de fer de minyona de tothom? És una actitud molt sexista. Signat, La Blancaneus”.

  Carta d’en Sant Jordi:

  “ Un any més em tocarà salvar la princesa del terrible Drac. Tothom espera això de mi i jo us haig de confessar que estic cansat de fer-me el valent, de contenir la por. És una càrrega que ja no puc suportar més. A més a més, us vull confessar un secret, la meva veritable passió és la pintura i el disseny de vestits. M’encanta dibuixar paisatges, fer barreges de colors i cosir vestits per a les persones que viuen en el meu regne. Però estic molt trist perquè tot això ho haig de fer d’amagatotis, doncs els meus amics cavallers se’n riuen de mi, diuen que això és cosa de dones. Són molt sexistes. Signat, Sant Jordi.”

  Després de llegir les cartes…

  Tindrem preparats el conte de la Blancaneus i el Sant Jordi, però també d’altres contes tradicionals com la Caputxeta Vermella, la Bella Dorment, la Ventafocs…

  Organitzem el grup en diversos equips. Deixem que cada equip trii el conte que més els motivi i donem-los un temps per a llegir-lo. La lectura d’aquest conte ha de servir perquè identifiquin les escenes i els comportaments que donen una visió molt estereotipada dels protagonistes.

  Escriure els contes

  Un cop s’han identificat els estereotips, el grup s’ha de posar d’acord amb les modificacions que vol introduir. El més pràctic és fer un llistat amb tots els canvis i confirmar que tothom hi està d’acord.

  La redacció del conte també s’ha de pensar bé. Es pot designar aquesta responsabilitat a algun membre del grup o bé repartir-se les escenes del conte i escriure’l entre tots i totes. També podem agafar el conte original i reescriure’l tot introduint-hi els canvis. En qualsevol cas, a l’hora d’escriure un conte cal tenir present que es tracta d’un relat que s’estructura en tres parts: inici/nus/desenllaç.

  Dissenyar i editar el conte

  El disseny i l’edició del conte també pot ser una activitat molt educativa i gratificant. Podem fer una edició digital o bé una edició manual, a partir d’un taller de confecció de les tapes amb paper reciclat, amb textures diferents, dibuixar les escenes,…

  Fer d’aquesta activitat un projecte d’aprenentatge servei

  El conte és una eina pedagògica molt eficaç per estimular la fantasia i per aprendre valors. Aprofitem els contes que s’hagin reinventat per a compartir-los amb altres grups de l’escola o l’esplai. Posem al servei dels altres allò que hem après i ensenyem-los a reflexionar sobre les desigualtats de gènere.

  El projecte es pot plantejar com un taller de conta contes mensual per als petits, com un cicle de contes teatralitzats,… què passarà quan els espectadors/es descobreixin que el conte no és el mateix que coneixien? Això ens ajudarà a reflexionar sobre els estereotips.

  Recursos