Un món sense murs

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 6 a 99 anys

Durada en minuts

 • 60

Espai

 • Exterior

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial (by-nc)

  Descripció

  A través d’un circuit que reprodueix el món, els infants i joves experimenten i reflexionen entorn dels conceptes de murs físics i mentals. Ajudem a comprendre i apreciar el valor de la llibertat i la igualtat d’oportunitats.

  Objectius

  • Relacionar la idea de barrera o mur amb les desigualtats.
  • Reflexionar de forma crítica sobre els murs que ens envolten.
  • Valorar positivament la igualtat d’oportunitats per a tothom.
  • Comprendre i apreciar el valor de la llibertat.

  Desenvolupament de l’activitat

  Preparació prèvia

  Preparem un circuit al terra que simbolitzi una part del mapamundi on es visualitzaran diversos països. Es pot dibuixar amb guixos, cordills, o d’altres materials que tingueu a l’abast.

  En el cas d’infants petits aquests països poden ser països inventats amb noms i costums divertits.

  Convidarem als infants a fer un “viatge imaginari” per aquest món (caminant, en patinet…). Acompanyeu la dinàmica a partir de les següents indicacions:

  Primer circularan lliurement, sense regles.

  Després d’uns minuts comencem a introduir “murs i barreres” que impedeixen la lliure circulació de tot el grup o bé d’una part si és que volem aprofundir sobre les desigualtats que existeixen per raó d’origen (indicat per infants mitjans o joves). Podem col·locar tant murs “mentals” (frases i expressions que discriminen, discurs de la por, prejudicis…) com “físics” (murs que han aixecat alguns països per blindar les seves fronteres). Es pot representar amb objectes com ara caixes, cadires, etc). Trobareu informació sobre murs físics a Europa en aquesta infografia.

  Una altra variant amb els infants de més edat i joves és introduir la variable dels passaports. Repartint passaports diferents a cada membre del grup. Com sabeu per poder creuar una frontera és necessari el passaport i, de vegades, ha d’anar acompanyat d’un visat d’entrada al país. Podeu extreure informació sobre aquest tema comparant passaports i privilegis per països a: https//www.passaportindex.org . També es pot ampliar l’activitat repartint “personatges” perquè els infants empatitzin amb els motius que els empeny a migrar.

  Deixem un temps per vivenciar aquests murs i aturem la dinàmica per tal de compartir els sentiments i les emocions que ha generat.

  Parlem de les dificultats que tenen molts altres nens i nenes i persones arreu del món perquè no poden “viatjar” lliurement on volen o necessiten. Proposem  fer dos minuts de silenci per totes les persones que no tenen veu.

   

  Valoració

  Finalitzem l’activitat reflexionant sobre la importància que té el valor de la llibertat i la igualtat per a la convivència i la justícia al món.