Un grapat de recursos per reduir el malbaratament alimentari

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 7 a 99 anys

Durada en minuts

 • 60

Espai

 • Interior

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

  Descripció

  Lectures, exposicions, aplicacions mòbils i d’altres recursos interessants per reduir el malbaratament alimentari. Et deixem un recull de propostes perquè escullis la que més s’adiu a les teves necessitats.

  Objectius

  Posar a disposició dels equips diferents recursos i eines per treballar el malbaratament alimentari amb diferents col·lectius.

  Desenvolupament de l’activitat

  Ens posem a prova?

  La guia Stop al malbaratament alimentari de la Universitat Autònoma de Barcelona i Menja Just és un material que fàcilment podeu transformar en un joc de preguntes per avaluar el grau de malbaratament que fem.

  stop malbaratament alimentari llars by Oficina de Medi Ambient UAB – Issuu

   

  Exposició Menja, Actua, Impacta

  Fundesplai.

  MENJA ACTUA IMPACTA és un projecte format per quatre grans pilars. Una exposició temàtica de 1.500 m² sobre alimentació sostenible i saludable, un projecte educatiu, un programa digital amb un munt de continguts divulgatius que esperem que siguin del teu interès i un programa d’esdeveniments, xerrades, cursos, tallers, etc.

  Més informació aquí: Què és Menja, Actua, Impacta? – MENJA, ACTUA, IMPACTA (menjaactuaimpacta.org)

   

  Exposició Som Gent de Profit

  Agència de Residus de Catalunya

  L’exposició és itinerant i s’ha concebut a partir de dades impactants sobre el malbaratament alimentari a Catalunya. Constituïda de 14 plafons s’ha recreat un espai quotidià, proper a la gent, com la cuina d’una llar, d’una escola o d’un restaurant, on pot tenir lloc el malbaratament alimentari.

  Hi ha cinc àmbits on s’expliquen els continguts a través de textos, imatges, pictogrames i elements interactius: Títol i crèdits (2 plafons); Aprofitem o malbaratem? (2 plafons); Llençar el menjar surt car! (3 plafons); Per una actitud de profit (5 plafons); Consells de profit (2 plafons).

  Acompanya l’exposició una activitat educativa amb dos personatges: l’Apro i la Fita, que engrescaran els participants a començar el taller. Seguint l’ordre dels continguts proposats, i per facilitar l’activitat, es vincula cada plafó a una de les fases del taller.

  Aquest taller es dirigeix a tot tipus de públic: adults, joves i també infants, per als quals s’han adaptat algunes de les activitats. El taller complet té una durada de 50 minuts

  Activitats que poden sol·licitar les institucions. Més informació aquí : Som gent de profit – Som Gent de Profit

   

  Aplicació mòbil Too Good To Go

  Too Good To Go és un moviment que va néixer a Dinamarca el 2016 amb un objectiu: combatre el malbaratament d’aliments. A les xarxes es coneix amb l’etiqueta #LaComidaNoSeTira.

  L’aplicació mòbil del mateix nom fa d’intermediari entre els restaurants i les botigues i els consumidors finals, posant a la venda productes o aliments que no s’han venut durant el servei a les persones consumidores per a no malbaratar-los. L’aplicació està disponible a la majoria de països d’Europa.

  Mira aquest vídeo sobre l’app ¿Qué es Too Good To Go? #LaComidaNoSeTira – YouTube

   

  Lectures de profit

  A més a més de la guia 100 contes i llibres relacionats amb l’alimentació saludable i sostenible, feu una ullada als llibres següents:

  100 contes sobre l’alimentació saludable i sostenible – Fundesplai Món Escolar

  Col·lecció de llibres Menja’ns de Barcanova editorial.

  • Menja’ns a la tardor
  • Menja’ns a l’hivern
  • Menja’ns a la primavera
  • Menja’ns a l’estiu

  Autoria: Anna M. Matas i Ros Joan Antoja i Mas. Il·lustracions: Òscar Sardà

  Un llibre que ens apropa a les fruites i les verdures de cada estació.  Com es cultiven, quines propietats tenen, curiositats, etc.

  Aventuras y desventuras de los alimentos que cambiaron el mundo

  Autoria: Teresa Beneitez. Il·lustracions: Flavia Zorrilla. Editorial: A fin de cuentos

  El llibre relata les peripècies que han tingut alguns dels principals productes de l’alimentació humana: el blat, l’arròs, el blat de moro, la patata, el plàtan… Aquests aliments van contribuir a millorar la nostra dieta i la població va créixer i va créixer. Avui, molts estan en perill pel canvi climàtic. Una forma amena i sense prejudicis d’ajudar-nos a comprendre per què i quant ens ha costat menjar el que mengem i el que hem de fer si volem conservar-ho.

  Receptes al rescat

  Autoria: Ada Parellada i Marina Montenegro. Editorial: La Galera

  Un llibre de receptes on els infants poden aprendre a cuinar, alhora que prenen consciència de la petjada ecològica que produïm a la cuina.

  La cuina sostenible

  Autoria: Ada Parellada. Editorial: Columna CAT

  Un llibre que mostra la quantitat de menjar que llencem diàriament a les escombraries i que ens aporta idees i consells per evitar-ho.