Som-hi! Som un equip

  • de 8 a 12 anys
  • Audiovisual, Conte, i Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, Emocions, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

La cohesió de grup i el treball amb l’entorn permissiu de l’assetjament és la clau per la prevenció, ja que els que observen, riuen, callen i no ho expliquen a ningú formen part del procés de l’assetjament.

Objectius

  • Conèixer les diferents situacions de violència que es poden donar
  • Reforçar les actituds positives en les relacions humanes
  • Treballar la importància del grup envers l´individu
  • Prendre consciència de la importància de recolzar als companys/es que estan patint alguna mena de violència.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Segons dades de Save the Children, pràcticament un 10% d’adolescents han viscut algun episodi d’assetjament o ciberassetjament. O el que és el mateix, una mitjana de dos o tres per classe. Amb l’arribada de les noves tecnologies es multipliquen les oportunitats d’agredir a distància i de forma imperceptible. Sigui al pati, a l’aula o per whatsapp, l’assetjament sempre remet a una situació d’abús de poder. Té a veure amb una transgressió dels límits del respecte d’algú dominant –que no fort– sobre algú dominat –que no necessàriament feble-.

Tant a dins l’aula com en el temps de lleure, s’han d’afavorir les tècniques de resolució de conflictes, l’educació en valors, l’educació emocional i les dinàmiques i jocs de grup que afavoreixin la cohesió, la convivència i tots els altres valors necessaris per a unes relacions socials saludables i sense abusos de poder.

Activitat 1: “MARC FES-HI ALGUNA COSA”. Conte dins del llibre “La Carlota s’EnCORatja”

Lectura del conte “Marc fes-hi alguna cosa”. Aquest conte narra la història d’una nena que es diu Vrindra i que a l’escola un grup de nenes li fan la vida impossible, en Marc sortirà en defensa de la Vrindra, perquè agafarà l’actitud d’una “EnCORatjada” i les coses començaran a canviar.

Un cop finalitzat el conte es pot aprofundir amb un debat després de la lectura del conte on és important que puguem aprofundir en exemples de situacions de bullying, violència, etc que ens podem trobar, en aquesta part els infants segur que poden aportar exemples que coneixen.

Activitat 2: RISPECT

Abans de res, hem de treballar amb el grup i prendre consciència de les múltiples formes –visibles i invisibles, subtils o evidents– que pot prendre l’assetjament. Per denunciar-ho cal reconèixer-ho, i després cal vèncer la sensació de buit i solitud que generen els abusos. Podem parlar de diversos tipus d’assetjament escolar o bullying:

  • Físic: pegar, pessigar, donar empentes, amenaçar amb arma, amagar objectes d’algú, trencar coses d’algú, robar pertinences,…
  • Verbal: Insultar, burlar-se, anomenar amb malnoms, parlar malament d’algú, difondre falsos rumors sobre algú, fer xantatge, …
  • Relacional: Excloure del grup, no deixar participar, humiliar, rebutjar, ignorar,…
  • Digital o ciberbullying: trucades, missatges de text, e-mails i vídeos desagradables o amenaçadors, comentaris, fotografies i vídeos penjats a les xarxes socials de forma anònima,…

La música és un canal directe cap a l’emoció, a l’abast de tots, i és important traslladar el missatge que prevenir l’assetjament està en cada petit acte del dia a dia. La cançó RISPECT del grup Xiula ens permet visibilitzar, escoltar i descriure què és l’assetjament des del punt de vista de la persona agredida; recorren les sensacions i emocions d’angoixa alhora que canten la incomprensió de l’entorn i el que li dirien a la persona que els està generant patiment.

Un cop hem vist el videoclip/ escoltat la cançó per petits grups podem analitzar i debatre parts de la lletra. Podem facilitar als grups algunes preguntes que els ajudin a la reflexió:

  • Estem d´acord amb el que diu la cançó? Creieu que això passa a la vostra escola/institut?
  • Us heu trobat en alguna situació com les que descriu la cançó?
  • Si un amic o amiga teva pateix una situació d´assetjament que faríeu?

Per finalitzar compartim les reflexions i entres totes i tots podem crear una estrofa més del TRAP o bé fer un ball o lipdub de la cançó per fer-li arribar a la resta de grups de l´esplai. I fins i tot crear la nostra pròpia cançó.

Activitat 3: Cohesió de grup

Ens agrada sentir coses positives de nosaltres mateixos, ens agrada agradar als companys/es. Que les persones ens valorin positivament ens ajuda a construir una autoestima positiva, però també hem de valorar i apreciar als companys/es; per això, farem la flor de l’amistat.

Al centre de la flor posarem una foto de l´infant. Repartirem pètals en els quals els infants hauran de posar aspectes positius dels seus companys/es de l´esplai.

Recollirem els pètals i compartirem amb el grup la flor que hem confeccionat entres totes i tos i que conté un munt de pètals plens de coses positives de nosaltres mateixos. La flor simbolitzarà la generositat i el companyerisme.

Activitat 4: El sobre de les paraules boniques

Portem sobres de colors i cada infant o jove en tria un i escriu el seu nom a fora. Repartirem tires de fulls de colors, 2 per cada nen/a i els hi demanem que escriguin a cada paper una qualitat d’un/a dels seus companys/es, en total han d’escriure a dos companys/es. La consigna és que l’activitat s’anirà repetint periòdicament i que cada cop hauran d’escriure a un company/a diferent per tal que tots acabin tenint el mateix número de qualitats. El primer cop que es fa l’activitat els i les monitores escriuen una qualitat a cadascú ja que així tots comencen a omplir el seu sobre. Els papers que reben els han de guardar en el seu sobre de les qualitats positives. Poden compartir o no amb els altres allò que reben. L’única condició és que quan reben un paperet han de donar les gràcies.

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, Emocions, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Audiovisual, Conte, i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial (by-nc)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai