Quin tipus de bròquil és?

Autoria

  • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

  • de 3 a 0 anys

Durada en minuts

Espai

  • Interior

Paraules claus

Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Descripció

Hi ha molts tipus diferents de bròquil, i a simple vista poden ser fàcils d’identificar. Però, i si ho fas amb els ulls tancats? Prova d’endevinar de quin tipus de bròquil es tracta.

Objectius

  • Experimentar amb el bròquil
  • Identificar els diferents tipus de bròquil
  • Desenvolupar el sentit del tacte i l’olfacte
  • Promoure l’alimentació sostenible i saludable

Desenvolupament de l’activitat

Durant els mesos d’hivern, el bròquil és una de les millors hortalisses de temporada que es poden consumir. Plenes de vitamines i molt versàtil, et permetrà poder-la consumir de mil maneres diferents.

Però sabies que hi ha molts tipus de bròquil? Els coneixes tots?

Dinàmica de l’activitat

En primer lloc, caldrà que es faci una presentació de l’hortalissa, explicant-ne les propietats i els beneficis així com idees de com poder-la menjar.

Una vegada els infants s’hagin familiaritzat amb les diferents varietats de bròquil, és el moment de veure si són capaços d’identificar-les amb els ulls tapats. Aquesta activitat es pot fer per parelles, per grups o en gran grup, depenent del que es necessiti en cada situació.

Varietats de bròquil:

Un dels infants s’haurà de tapar els ulls, i un altre li posarà un tros d’una varietat de bròquil al davant. L’infant amb els ulls tapats haurà d’aconseguir endevinar quina varietat és fent servir el tacte i l’olfacte.

En el cas que l’infant no pugui endevinar-lo, se li podran proporcionar pistes per tal que pugui arribar a la solució, convertint-lo així en un joc cooperatiu.

D’aquesta manera, els infants podran conèixer de primera mà les varietats i les característiques de cada una d’elles, endinsant-los en el món d’aquesta hortalissa.

Després, podríem coure’ls tots al vapor i fer un tastet de cada una de les varietats, associant el gust amb el tacte i l’olfacte.

Et recomanem que facis un cop d’ull al material preparat per la Generalitat de Catalunya i el Departament de Salut, sobre el bròquil.
També podràs trobar més informació a l’entrada El gener és temporada de bròquil.

Observacions

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Menjar Canvia el Món, pel dret a l’alimentació saludable i sostenible.