Quin temps fa?

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 10 a 99 anys

Durada en minuts

 • 90

Espai

 • Exterior

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

  Descripció

  Sabem preveure si plourà o no? Fa massa calor per a les hortalisses? Dissenyarem i construirem diferents aparells de mesura per a fer un seguiment en el nostre dia a dia i poder dur un bon control.

  Objectius

  • Conèixer les condicions meteorològiques òptimes per al creixement d’un hort.
  • Registrar les condicions atmosfèriques.
  • Elaboració d’un climograma.

  Desenvolupament de l’activitat

  La correcta evolució d’un hort depèn, en part, de les condicions meteorològiques. Aquí trobareu idees per dissenyar i construir aparells de mesura del temps.

  Dissenyarem i construirem amb els infants una estació meteorològica que ens permetrà portar un registre diari o setmanal dels principals paràmetres ambientals a tenir en compte: temperatura, humitat ambiental, direcció i força del vent, i pluja acumulada.

   

  Quins elements podem posar en una estació meteorològica?

  • TERMÒMETRE: mesura la temperatura. Si el comprem, millor que ens assegurem que és un termòmetre d’exterior i si volem afegir complexitat, en podem agafar un que marqui les màximes i les mínimes per introduir aquests conceptes amb els infants.
  • PENELL: és un aparell que indica la direcció del vent. Normalment, té forma de fletxa o de gall,… potser el coneixeu amb el nom castellà de «veleta»?
  • ANEMÒMETRE: mesura la velocitat del vent en un moment determinat.
  • BARÒMETRE: és un aparell que mesura la pressió atmosfèrica.
  • PSICRÒMETRE: mesura la humitat relativa. El psicròmetre és un conjunt de dos termòmetres, un s’anomena termòmetre sec i l’altre termòmetre humit. La diferència de temperatura entre els dos termòmetres fa possible saber la humitat relativa ambiental.
  • PLUVIÒMETRE: és un aparell que mesura la quantitat d’aigua caiguda en un lloc determinat.

   

  Com fer una estació meteorològica?

  En aquest vídeo del programa Dinàmiks ens expliquen com fer un penell, un anemòmetre i un pluviòmetre:

  Aquí un altre vídeo amb instruccions per fer un anemòmetre casolà

   

  En aquesta guia ens expliquen com fer un termòmetrehttps://blogcienciesnaturals.files.wordpress.com/2013/04/calor1construc3afm-un-termc3b2metre.pdf

  En aquest vídeo ens expliquen també com fer un termòmetre, un model similar al de la guia anterior:

   

  També en aquest vídeo podeu aprendre com fer un penell, un anemòmetre i un pluviòmetre:

  En aquesta guia «els secrets de la caseta meteorològica» hi trobaràs moltíssima informació sobre cada aparell, una guia detallada pas a pas de com construir-los i un munt d’experiments científics relacionats amb l’estació meteorològica, per fer amb infants a partir de 8 anys.

  I aquí podeu seguir les instruccions per fer la gàbia de fusta de l’estació meteorològica: https://apliense.xtec.cat/arc/node/30055

  Amb les dades registrades al llarg del curs, podrem elaborar un climograma, és a dir, un gràfic que reflecteixi la temperatura i pluviositat mes a mes, i veure com ha afectat al desenvolupament de les fruites i verdures del nostre hort.

  Observacions

  Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu (link) on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

  Podeu complementar aquesta activitat amb les activitats relacionades amb la meteorologia recollides al llibre: L’hort escolar ecològic. Montse Escutia, Editorial Graó, específicament, de la pàgina 86 a la 103.

  Webs d’interès: