Quí sóc? Qui ets?

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 8 a 12 anys

Durada en minuts

Espai

 • Interior

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

  Descripció

  Respectar-se a un mateix/a, conèixer-se i estimar-se, són comportaments cabdals per la salut individual i col·lectiva. Prova aquesta dinàmica per treballar la identitat.

  Enllaç a més info del recurs:

  http://www2.fundesplai.org/propostaeducativa/viureisomriure/pdf/activitat%20MITJANS-qui%20soc%20qui%20ets-.pdf

  Objectius

  • Establir una relació de respecte i afecte entre ells i elles mateixes, sense manifestacions de menyspreu o agressió per cap raó.
  • Desenvolupar actituds de reflexió i d’interiorització de les experiències diàries

  Desenvolupament de l’activitat

  El conte

  Es demana als infants que seguin en rotllana i s’escoltarà el conte Lligams i gots (forma part de Contes per conversar -CD1, n.13). Una vegada escoltat es demana que comentin què els ha cridat l’atenció i quina és la temàtica del conte. Es reflexionarà sobre la importància de conèixer-nos a nosaltres mateixos i així també poder conèixer als altres.

  El joc

  Per tal de poder aprofundir amb el comentat anteriorment es proposa una activitat de coneixença que es durà a terme en 2 fases:

  1a fase:

  Es demanarà als infants que portin per la següent setmana una fotografia seva que els agradi molt. Els avisarem que les fotos es quedaran a l’escola o a l’esplai emmarcades i així tothom es podrà conèixer.

  Es faran jocs de coneixença amb els infants perquè així es puguin anar coneixent.

  Exemples de jocs d’escalfament:

  • Descripció de segona mà: cada infant escull una persona que els conegui bé, i es descriuen com ho farien aquesta persona.
  • La botiga màgica: el monitor/a fa de botiguer. Cada infant pot canviar una característica seva que no li agradi per alguna que si li agradaria tenir. Després es posa en comú quina ha sigut la compra i es reflexiona sobre el tema.
  • Reaccions imaginàries: es demana que pensin en un secret que tinguin molt ocult, i no hauran d’explicar. Després s’hauran d’imaginar com reaccionaria la resta de grup si sabessin aquest secret. Es riurien d’ell/a? Ho entendrien? Què dirien?…

  2a fase:

  Ha arribat el dia de portar la fotografia. Cada fotografia s’enganxarà sobre una cartolina o full gruixut per així ser totes iguals.

  Primer de tot es penjaran per l’espai per tal que els infants puguin anar passant i les puguin anar mirant, tanta estona com es consideri.

  Després es posaran totes al terra del revés, i es demanarà que cada infant s’agafi una (no pot ser la seva i no la poden ensenyar a la resta).

  Es demanarà que escriguin al darrere característiques positivesde la persona de la fotografia, no només físiques, sinó també de personalitat.

  Una vegada això estigui fet, es llegirà en veu alta, i s’intentarà que la resta endevinin de qui es tracta.

  Es posarà en comú les descripcions, veient si s’adiuen a les persones, si hi ha alguna persona que no considera que sigui correcta i ho vol argumentar etc.

  Valoració

  Cal que la monitora o monitor estigui molt atent a l’hora de posar en comú les valoracions, per tal d’evitar comentaris fora de lloc i ajudar-los en el cas de no saber per on començar.

  Per últim, es poden emmarcar les fotografies i posar a sota les característiques positives descrites amb les quals tothom estigui d’acord. No es deixaran característiques negatives, encara que siguin certes, perquè no ajudarà a la dinàmica de grup.