Qui? On? Com?

  • de 12 a 18 anys
  • Joc i Joc de taula
  • Amistat i convivència, Consum responsable, Emocions, i Habilitats per a la vida
  • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

Et presentem un recurs per treballar el ciberbullying o assetjament virtual a través d’un joc de taula. Una eina per conscienciar als joves sobre els perills d’internet.

Objectius

  • Sensibilitzar sobre els perills d’internet
  • Comprendre què és el ciberbullying i les seves derivacions
  • Potenciar l’esperit crític davant situacions de bullying

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Aquesta activitat que presenta la Fundación Esplai dins la seva proposta educativa “Hàbits e-saludables“, és una adaptació del conegut joc de taula cluedo. En aquest cas però no s’haurà de descobrir l’autor d’un assassinat, sinó que s’haurà de resoldre un cas de ciberassetjament.

Els i les participants hauran d’endevinar qui ha sigut l’autor de l’assetjament, on s’ha produït i quin ha sigut el mètode per fer-lo.

És interessant saber com es juga al joc abans d’iniciar les partides. Si no tens l’oportunitat de jugar-hi, pots veure vídeos a Youtube que n’expliquen el funcionament.

Material:

El material que proposem es pot variar segons les necessitats de cada grup. Pot ser creat pels mateixos participants o bé es pot adaptar del joc original.

– 4 Cartes Qui?
– 4 Cartes On?
– 7 Cartes Com?
– Dau
– Sobre
– Requadre per anotar la investigació
– Taulell
– Fitxes
– Aclaracions

Aspectes a tenir en compte:

És interessant que per jugar a aquest joc, hi hagi una tasca de sensibilització sobre el ciberassetjament. Les cartes Qui?, On? i Com? han de ser explicades per la persona que dinamitza, de tal manera que pugui posar exemples de com es pot produir aquest assetjament.

És important mostrar els perills que es poden derivar d’internet, però també recalcar la importància de les bones pràctiques.

Per conèixer la dinàmica del joc, fes un cop d’ull al document adjunt (pag 15), on s’explica detalladament la dinàmica del joc.

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Hàbits e-saludables de Fundación Esplai.

 

Valoració

Una vegada s’acabi la partida es pot fer una posada en comú de les opcions que s’han pogut trobar com a mètodes de ciberbullying, analitzar-les i remarcar la importància d’explicar els possibles casos.

Edat de 12 a 18 anys
Temàtica Amistat i convivència, Consum responsable, Emocions, i Habilitats per a la vida
Tipus Joc i Joc de taula
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai