Què és un telèfon Góndola?

  • de 3 a 10 anys
  • Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Amb aquesta activitat, adaptada a diferents edats, viatjarem en el temps i en l’evolució d’alguns objectes tan habituals com un telèfon, una cafetera o un ordinador. Saben els infants què és un vhs o un casset?

Objectius

– Descobrir d’evolució de certs béns de consum al llarg de la història.

– Reflexionar sobre les conseqüències que té el consum d’aquests productes, per a un mateix, per a les persones que ens envolten, i per a l’entorn.

– Reflexionar sobre el valor de les coses per aprendre a apreciar-les i tenir-ne cura.

– Imaginar com evolucionaran en el futur aquests béns de consum.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Conèixer l’evolució d’alguns béns de consum com ara el telèfon o les joguines ens permetrà, d’una banda, analitzar la diversitat de les seves formes i usos al llarg del temps i, d’altra banda, reflexionar sobre el valor que tenen avui dia a les nostres vides.

ACTIVITATS

Primer haureu de fer una selecció dels objectes que voleu que analitzin els infants. Penseu en objectes d’ús quotidià: joguines, calçat, telèfon…

Per fer aquesta activitat caldrà que preveieu de quina manera mostrareu els objectes: en imatges, objectes reals…

Guardeu tots els objectes dins d’una capsa i decoreu-la en funció de com vulgueu presentar-la als nois i noies: serà un regal? Serà una màquina del temps?

Juguem a les famílies?

Una primera activitat consisteix a explorar les característiques i les formes dels objectes. Durant una estona deixeu que lliurement els toquin i els observin, comentin les diferències que veuen, es preguntin per a què serveixen…, després, els demanarem que els agrupin per famílies: jocs i joguines, telèfons, calçat.

Amb els més petits (3 a 5 anys) serà suficient amb posar una imatge actual de l’objecte i una imatge “antiga” d’aquest. Posem l’exemple del telèfon: un telèfon mòbil i un telèfon tipus “Góndola”.

En canvi, amb els més grans, com més imatges enigmàtiques més estimulant serà aquesta part de l’activitat.

Quina edat tenen aquests objectes?

Aquesta part de l’activitat té per finalitat que els infants s’adonin de com han canviat els objectes al llarg de la història i reflexionar sobre algunes de les conseqüències que han comportat aquests canvis.

Primer convidem els infants a identificar l’edat real dels objectes. Amb els més petits utilitzeu imatges dels avis i àvies, dels pares i les mares… per ajudar-los a tenir una referència temporal.

Amb els més grans, el concepte del temps ja està establert, per tant, utilitzeu les referències en anys per situar la cronologia de l’objecte.

Convé que penseu en alguna dinàmica de joc per fer més divertida l’activitat.

Tot seguit iniciem la reflexió: Per a què serveixen tots aquests objectes? En què han canviat al llarg del temps? Els utilitzem poc o molt? Per què? Sabeu com es fabriquen aquests objectes? Quants materials s’han necessitat per produir-los? Quantes persones hi ha intervingut en la seva fabricació? En tenim cura? (abordar el tema del valor que els donem a les coses).

Com seran aquests objectes d’aquí a 50 anys?

Agitem els valors de la innovació i la creativitat i pensem com seran aquests objectes en el futur: quin aspecte tindran? Què faran? Quins beneficis aportaran?. A partir d’aquesta reflexió els proposarem que triïn un objecte i el reinventin pensant en com serà d’aquí a 50 anys.

– Amb quins materials construirem aquests objectes?

– Ho farem sols o en petits grups?

– Què podem fer amb tots els objectes que hem reinventat?

EIX ARTÍSTIC: CREAR UN MUSEU

Proposem un petit projecte: la creació d’un museu on s’exposin tots els objectes que s’hagin fet. Tasques que s’hauran de preveure:

– Registrar i inventariar tots els objectes. Pensar en la idea de passat, present i futur.

– Elaborar els rètols i la identificació dels objectes.

– Pensar en el disseny general del museu. Com s’exposaran els objectes, durant quant de temps mantindrem l’exposició, quins missatges clau voldrem transmetre…

RECURSOS

– L’evolució de les joguines: https://www.todopapas.com/ninos/juegos-y-manualidades/el-juguete-a-lo-largo-de-la-historia-811

– Evolució del telèfon: http://xtec.cat/monografics/mattic/tecno/evolucio/p3.htm

 

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens hauria de permetre profunditzar en els següents aspectes:

– La idea de canvi. Adonar-se que les coses van evolucionant al llarg del temps i que aquests canvis comporten millores, però també altres impactes no tan positius.

– La importància de tenir cura de les coses perquè no es facin malbé ràpidament i com actitud responsable en la vida. Quan aprenem a valorar les coses també estem aprenent a valorar l’esforç de totes les persones i processos que han estat necessaris perquè aquest objecte existeixi i arribi a les nostres mans.

– L’interès i la capacitat creativa per dur a terme el petit projecte del museu.

Edat de 3 a 10 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Consum responsable, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai