Peus quiets pel Dret a la Identitat

  • de 5 a 12 anys
  • Dinàmica de grup i Joc
  • Amistat i convivència, Drets de l’Infant, Igualtat d’oportunitats, i Pau i solidaritat
  • Proposta educativa nuSOS

Descripció

Quina importància té tenir un nom i una nacionalitat? Què passaria si no en tinguessis? A partir de l’adaptació del joc “peus quiets” reflexionem sobre el dret a la identitat i introduirem el concepte d’apatrídia.

Objectius

  • Sensibilitzar sobre els Drets fonamentals.
  • Comprendre la importància de tenir un nom i una nacionalitat.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

L’activitat es basa en una adaptació del popular joc “peus quiets”. A partir d’aquest joc es pretén treballar i sensibilitzar als infants sobre els drets i la importància que tenen per les persones.

L’ACTIVITAT

Col·loquem en una caixa targetes que contindran noms propis comuns de diferents països. Tantes targetes com persones hi juguin. Alguna d’aquestes targetes estaran en blanc. “Simbolitzen les persones apàtrides”, és a dir, aquelles que no consten a cap registre civil i a la qual cap país reconeix la ciutadania.

Cadascun dels infants participants agafa una d’aquestes targetes. Només ell o ella coneixerà la seva identitat. Els infants que per atzar agafin les “targetes blanques” aviat s’adonaran que resten excloses del joc perquè la persona dinamitzadora no els nombra.

L’educador/a dinamitza el joc i és qui té la pilota en tot moment. La llança a l’aire dient al mateix temps el nom d’un infant (noms de les targetes) i aquest ha d’intentar agafar la pilota el més aviat possible i dir: – peus quiets!– (la resta d’infants s’aturen), fer tres passes intentar tocar el que tingui més a prop. Després d’unes quantes partides parem el joc i convidem al grup a compartir l’experiència.

  • Com t’has sentit quan deien el teu nom?
  • Com t’has sentit quan en cap moment se t’ha nomenat?

Expliqueu als infants com des del seu naixement van ser inscrits en un registre i que gràcies a aquest procediment poden gaudir de drets com anar a l’escola, al metge, etc.

  • Sabíeu que al món hi ha infants que no han estan registrats al néixer? Quines conseqüències penseu que té?

Encara que, segons la Carta de Drets Humans, tota persona té dret a una nacionalitat, a la pràctica hi ha diferents situacions que poden provocar l’apatrídia, com ara guerres civils, desaparició de països, decisions governamentals, pertinença a minories perseguides o conflicte entre legislacions. També són apàtrides els infants que no són registrats quan neixen. En l’actualitat hi ha diversos milions d’apàtrides al món. Els apàtrides són un col·lectiu molt vulnerable perquè sovint no se’ls reconeixen drets bàsics, com ara l’educació o la salut. (Font: UNICEF).

Proposta d’extensió

Si voleu continuar aprofundint en aquest tema us suggerim l’activitat “Qui soc jo” de l’Escola de Pau. Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Valoració

Aprofiteu les preguntes per al debat per fer una valoració en profunditat sobre vulneració de drets i les seves conseqüències per al desenvolupament de les persones.

Edat de 5 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Drets de l’Infant, Igualtat d’oportunitats, i Pau i solidaritat
Tipus Dinàmica de grup i Joc
Projecte Proposta educativa nuSOS
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial (by-nc)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai