Peluix pastanaga

Autoria

 • Fundesplai - 7 i TRIA

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 5 a 12 anys

Durada en minuts

Espai

 • Interior

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

  Descripció

  Us proposem fer un peluix en forma de pastanaga perquè els infants puguin aprofundir sobre aquesta hortalissa, mentre aprenen a recuperar materials reciclats per elaborar-la i desenvolupen la psicomotricitat fina.

  Objectius

  • Donar valor als recursos disponibles
  • Desenvolupar la psicomotricitat fina
  • Fomentar hàbits alimentaris saludables i sostenibles

  Desenvolupament de l’activitat

  Apropar-nos a l’aprenentatge a través d’aquesta metodologia facilitarà que estiguin més motivats i aprenguin mentre juguen.

  Així doncs, us plantegem la creació d’un peluix en forma de pastanaga a partir de roba vella, reutilitzarem aquest material i donarem una utilitat pedagògica.

  Cicle infantil o comunitat d’aprenentatge de petits

  Per crear el peluix, primer dibuixarem i tallarem dos triangles (haurien de ser triangles isòsceles), amb roba de color taronja per fer el cos de la pastanaga. Per unir aquestes dues robes, cosirem o enganxarem les vores i deixarem oberta la part superior més ampla.

  A continuació, omplirem el cos de la pastanaga de roba o d’escuma. Després retallarem un cercle taronja que enganxarem a la part superior de la pastanaga per tal de deixar-la tapada. Finalment, tallem tires de roba verda per fer-ne les fulles i enganxar-les a la part superior, fent-les sortir del cercle.

  Com a complement, podem animar el nostre peluix posant-li ulls i boca, amb teles blanques o negres. I ja tindrem el nostre peluix pastanaga!

  Cicle inicial/mitjà o comunitat d’aprenentatge de mitjans

  Al cicle mitjà proposem introduir el debat sobre el malbaratament de les pastanagues més lletges i no acceptades estèticament pel sistema de consum actual, és a dir aquelles que no segueixen uns cànons de bellesa i que per tant, són descartades.

  Podem crear diferents peluixos que representin pastanagues més grans, més petites, més arrugades, més torçades,…. en definitiva diverses, amb la finalitat de conscienciar l’aprofitament de totes les pastanagues, sense tenir en compte la seva imatge.

  Finalment, podem compartir i explicar a la resta de companys i companyes perquè hem fet cada pastanaga seguint la línia del debat. Podrem parlar dels cànons de bellesa alimentaris, etc.

  Material:

  Roba vella de color taronja i verda, cola calenta, fil i agulla, estris per decorar…

  Valoració

  Aprofita el procés de creació de la pastanaga, per anar explicant als infants les seves parts, i les propietats d’aquesta hortalissa.

  Observacions

  Idea de la manualitat extreta de ManualidadesOn

  Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Menjar Canvia el Món.