Les estacions de l'hort

  • de 3 a 99 anys
  • Dinàmica de grup i Guia didàctica
  • Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Sabem en quina època de l’any podem cultivar o recol·lectar cada espècie? Fabriquem un calendari visual per tenir-ho sempre ben present, així tenir sempre els millors aliments de temporada controlats.

Objectius

  • Prendre consciència que cada fruita i verdura té una època òptima per a ser cultivada i recol·lectada.
  • Conèixer la temporada òptima per al consum de cada espècie.
  • Treballar els conceptes «productes de temporada» i «productes locals»

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Farem un llistat amb els nens i nenes de totes les fruites i verdures que coneixem. A continuació, cada infant dibuixarà una o vàries d’aquestes fins a tenir el total de la llista que hem fet inicialment.

Totes les espècies que coneixen els nens i nenes les podem cultivar el nostre hort? Totes es produeixen a Catalunya? O les trobem a les botigues perquè venen d’altres països?

Seleccionarem les espècies que podem tenir al nostre hort i col·locarem el dibuix o foto de cada espècie en un mural que representi cada una de les estacions (4 murals: hivern, primavera, estiu, tardor).

Amb els infants menors de 6 anys podem complementar aquesta activitat amb el joc «Busquem hortalisses de temporada» i «el cicle biològic de les plantes» de la guia «Juguem a l’hort».

Finalitzarem l’activitat reflexionant sobre si aquestes fruites i verdures les trobem als mercats només en l’estació  que els hi correspon o també en altres èpoques, i parlarem de la importància de consumir productes locals i de temporada per a reduir les emissions de CO₂.

El calendari de sembra, plantació i recol·lecció

Per elaborar un bon calendari de sembra, plantació i recol·lecció de les espècies del nostre hort, consulta les pàgines 53 i 54 de la Guia pràctica d’horticultura ecològica. Hort escolar. (PDF) – Ajuntament de Barcelona. Aquí reproduïm el calendari de la guia esmentada anteriorment:

 

 

La compatibilitat entre espècies

A l’hora d’organitzar on plantarem cada espècie dins l’hort, bancal o taula de cultiu és molt important que tinguem en compte la compatibilitat entre espècies. Algunes d’elles s’afavoreixen i d’altres es perjudiquen si es troben molt a prop.

A la Guia pràctica d’horticultura ecològica. Hort escolar. (PDF) – Ajuntament de Barcelona, pàgina 56 – 57 trobaràs una taula de compatibilitat d’espècies:

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

 Podeu trobar més informació sobre les hortalisses de temporada en aquests recursos:

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup i Guia didàctica
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai