Les dones agricultores

Autoria

  • Fundesplai_Paidos

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

  • de 3 a 6 anys

Durada en minuts

  • 30

Espai

  • Interior

Paraules claus

Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Descripció

Activitat per a sensibilitzar els infants de 3 a 6 anys sobre els drets de les dones, la pagesia i la cura del planeta, posant en valor el seu rol en l’agricultura i el món rural.

Objectius

  • Sensibilitzar sobre els drets de la dona i l’ofici de la pagesia femenina.
  • Posar en valor les tasques de la cura i l’estima del planeta.
  • Promoure els valors de la igualtat i l’equitat.

Desenvolupament de l’activitat

Per pensar una mica

En la producció agrícola, s’han visibilitzat històricament les tasques realitzades pels homes, alhora que s’han invisibilitzat les tasques que realitzen les dones –com ha passat amb el conjunt de la societat.

Si ens comparem amb generacions passades de la nostra mateixa família, podem observar com aquesta estructura de pensament, al voltant dels rols de gènere, va canviant. També ho fa per al conjunt de la societat, tot i que falta recorregut per arribar a unes relacions equitatives entre, per una banda, homes i dones i, per l’altra, entre humans i naturalesa.


En molts llocs del món, al llarg de la història, part de la producció d’aliments per a la subsidència ha estat feina de les dones —recol·lectar plantes i fruits, guardar i seleccionar llavors, etc. Elles s’han ocupat de mantenir la productivitat dels terrenys comunals, han organitzat la vida col·lectiva i els sistemes de protecció d’abandó i orfandat, i han defensat la seva terra i la supervivència de les seves famílies i comunitats. Les dones tenen, freqüentment, coneixements particulars en agricultura i medicina popular, cosa que ha quedat infravalorats per la irrupció del mercat o, de vegades, de l’estat. 

 

Lectura compartida

L’activitat amb els infants es basa en la lectura conjunta d’alguns dels llibres que us proposem acompanyada d’una reflexió conjunta en rotllana. 

Selecció de contes:

Wangari Maathai es va donar a conéixer a tot el món pels combats tan valents que va lliurar en benefici del planeta, dels drets de les dones i de la llibertat. El seu país, Kenya, i la resta d’Àfrica es van oposar a la desforestació i, així, va aconseguir fer renàixer els
boscos amb l’ajuda de milers de persones.Va ser guardonada en 2004 amb el premi Nobel de la Pau.
Salvatge és el brillant debut de l’autora hawaiana Emily Hughes. Amb frescor i desimboltura on s’explica la història duna nena que viu feliç a la natura, on els óssos li han ensenyat a menjar, els
ocells a parlar i les guineus a jugar. Ella és audaç, valenta i increïblement lliure. Però un dia un nou animal entra en escena…
Llavor que serà arbre, arbre que donarà llavors. Cada pàgina d’aquest llibre és una història sobre la fertilitat
de la terra i el miracle de la vida. Pots començar per on vulguis, per damunt o per sota de la superfície de la terra,i unir-te així al meravellós cicle de la natura.