L'elecció

  • de 5 a 8 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Drets de l’Infant, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
  • Proposta educativa nuSOS

Descripció

Aquesta activitat ens convida a reflexionar sobre les coses que necessitem per sentir-nos segures i protegides i introdueix la situació de vulnerabilitat en la qual viuen les persones refugiades.

Objectius

  • Difondre els Drets Humans.
  • Valorar la importància de sentir-nos protegides i relacionar aquesta necessitat amb els Drets.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Amb aquesta activitat de reflexió parlarem amb els infants sobre aquells elements que ens fan sentir segurs en situacions determinades. Prendre consciència de què o de qui ens cal per sentir-nos bé amb nosaltres mateixos/es.

Què t’emportaries?

Repartirem per l’espai diferents objectes (o imatges d’objectes, també fulls en blanc per dibuixar). Posem els infants en situació que junt la seva família es veuen obligats a marxar de casa seva degut a un gran conflicte (en funció de l’edat podeu plantejar una situació real o imaginària), i que no saben si algun dia hi podran retornar.

Demanem que cada infant agafi aquell objecte que el fa sentir bé i segur/a i establim conversa col·lectiva:

  • Per què hem triat aquest objecte? Què ens fa sentir?
  • Si teniu aquest objecte a prop, teniu por?
  • Si estiguéssim lluny de casa i sense saber si hi podrem tornar mai, què ens agradaria tenir a prop?
  • Qui són les persones responsables del nostre benestar? En quines situacions necessitem la seva protecció?
  • Coneixeu algun company o companya que hagi hagut de marxar de casa seva? Heu sentit a parlar sobre les persones refugiades? Sabeu què vol dir la paraula “refugiada”?

És important relacionar les aportacions dels infants amb el dret de totes les persones a la protecció, a la vida i a tenir una vida digna. Expliquem-los l’existència dels Drets Humans i com els Estats i totes les persones hem de ser-ne corresponsables del seu acompliment.

 Obrim els ulls a d’altres realitats

A través d’un mapamundi situem els principals països d’origen de les persones refugiades. Els expliquem que al món hi ha molts infants que es veuen obligats a fugir de les seves llars a causa de les guerres, del canvi climàtic i la pobresa extrema. Posem l’exemple de la Malala Yousafzai i aprofitem per explicar la seva història.

Drets en imatges

Finalitzem l’activitat fent-nos fotografies amb els objectes que hem triat. Pintem o escrivim frases que reflecteixin el dret de totes les persones a la vida i a ser protegit. Imprimim les imatges i decorem un espai de la sala amb aquest material.

Un altre tancament de l’activitat consisteix a crear un gran collage amb els objectes que han triat els infants. Escriviu al costat les raons que han expressat per a la seva tria.

Convideu a d’altres grups de l’esplai o l’escola a conèixer el treball que s’ha realitzat.

Observacions

Per saber més: Segons el darrer informe d’ACNUR, Tendencias globales, la majoria de les persones refugiades han fugit de cinc països: de Síria, l’Afganistan, el Sudan del Sud, Birmània i Somàlia.

Activitat complementària: Si voleu continuar aprofundint en aquest tema us suggerim les activitats que conté el material “La Maleta del Refugi” de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. En concret us recomanem l’activitat “Set nans”.

Edat de 5 a 8 anys
Temàtica Drets de l’Infant, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa nuSOS
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial (by-nc)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai