Joc de les cadires adaptat

  • de 5 a 99 anys
  • Joc i Joc cooperatiu
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

El conegut joc de les cadires però adaptat per tal de treballar la comprensió i l’empatia vers les persones amb diversitat funcional. Un joc per fer en grup, posar-se a la pell de l’altre i posar en comú les sensacions.

Objectius

  • Posar-se en el lloc de l’altre
  • Comprendre com poden afectar les diferents capacitats en el dia a dia
  • Adonar-se de les pròpies limitacions i les dels altres, i acceptar-les

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

L’ACTIVITAT

El joc de les cadires és conegut per part de tots els infants, i nosaltres te’n presentem una variant.

Amb el joc de les cadires adaptat es pretén que els infants prenguin consciència de les dificultats que poden tenir les persones que tenen alguna discapacitat física o intel·lectual en el seu dia a dia.

Com es juga?

Primer de tot cal adjudicar una característica concreta a cada participant que condicionarà el seu joc. Aquestes característiques dificultaran les seves habilitats i hauran d’experimentar com els afecta durant el joc.

Es disposen les cadires en forma de rotllana, de tal manera que els infants puguin anar fent voltes al voltant al ritme de la música. Quan la música pari, els participants han d’aconseguir seure a una de les cadires. Qui no hagi pogut seure, quedarà eliminat. Poc a poc s’aniran retirant cadires, fins que vagin quedant menys participants.

Idees de característiques:

– Anar amb els ulls tapats
– Començar a moure’s 5 segons després que soni la música
– Portar uns cascos d’aïllament del so
– Anar a peu coix
– Haver de rebre les indicacions a través d’imatges

Una vegada finalitzat el joc, seria interessant posar en comú com s’han sentit els i les participants de l’activitat, quines sensacions han sentit, si els hi ha costat, si creuen que això els pot condicionar en altres moments o llocs… És el moment d’extrapolar el que han sentit, i intentar fer veure que la diversitat funcional pot condicionar en molts aspectes de la vida de les persones.

Si en el grup hi ha algun infant amb diversitat funcional, és el moment ideal perquè els seus companys/es es posin a la seva pell i puguin parlar obertament de com s’han sentit, podent reflexionar sobre la situació, reflexionar sobre com el tracten o de si les activitats que fan estan correctament adaptades a les necessitats del grup.

Pots trobar més activitats de sensibilització al projecte de la Proposta Educativa Mirall

Edat de 5 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Joc i Joc cooperatiu
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai