Guia d'activitats d'educació emocional

  • de 3 a 99 anys
  • Guia didàctica
  • Autonomia emocional, Competència social, Consciència emocional, Emocions, Habilitats per a la vida, i Regulació emocional
  • MOOC Educació Emocional, Proposta educativa Àgora, Proposta educativa Compartir, Proposta educativa enCORatja't, Proposta educativa Entre tots i totes, i Proposta educativa Mandala

Descripció

40 activitats i recursos d’educació en el lleure per potenciar les competències emocionals. Basat en les 5 competències del model GROP, trobaràs recursos per poder treballar amb els infants i joves.

Objectius

  • Desenvolupar les competències emocionals
  • Enfortir els vincles en el grup
  • Afavorir l’empatia, el respecte, la solidaritat, la Pau i la sostenibilitat

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

En aquesta guia proposem 40 activitats i recursos per a potenciar les competències emocionals, posar en valor el grup, l’empatia, els somriures, les mirades, els valor de les paraules i els petits moments de complicitat…

Concretament, volem aprofundir en: el reconeixement i la gestió emocional, l’autoconeixement, l’autoestima i els valors com el respecte, la solidaritat, la Pau o la sostenibilitat entre d’altres, amb la finalitat de formar futurs ciutadans i ciutadanes més conscients i més compromeses amb l’entorn i amb els altres.

 

>> Accedeix aquí a la GUIA D’ACTIVITATS D’EDUCACIÓ EMOCIONAL

 

Per elaborar aquest recull de 40 recursos i activitats ens hem basat en el en el model de competències emocionals del GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagogia – Universitat de Barcelona).

 

 

El model del GROP s’estructura en cinc competències:

1. Consciència emocional: és la capacitat per prendre consciència de les pròpies emocions i de les emocions dels demès. Caldrà fer activitats per treballar vocabulari emocional, posant les emocions al centre, saber quines emocions hem sentit cada dia per poder fer-ne un recull. Per exemple: tira el dau, el memory de les emocions o la ruleta de les emocions.

2. Regulació emocional: és la capacitat per gestionar les emocions de forma apropiada. Treballarem dinàmiques per regular les emocions i generar emocions positives. Proposem fer exercicis de relaxació, mandales, etc.

3. Autonomia emocional: concepte ampli que inclou característiques i elements relacionats amb l’autogestió personal, entre les que es troben l’autoestima, l’actitud positiva, la responsabilitat, l’empatia, etc. Farem activitats per treballar l’autoconcepte, l’autoestima i el grup, a mode d’exemple la flor de l’amistat, la caixa màgica.

4. Competència social: és la capacitat per mantenir bones relacions amb altres persones, això implica dominar les habilitats socials bàsiques, les capacitats per la comunicació afectiva, el respecte, les actituds pro socials, l’assertivitat, etc. Podem treballar activitats com la caixa dels tresors, el sobre de les paraules boniques o la capsa dels petons.

5. Habilitats per a la vida i el benestar: és la capacitat per adoptar comportaments apropiats i responsables per afrontar satisfactòriament els reptes diaris de la vida, ja siguin personals familiars, professionals, socials, etc. Aquí podem treballar activitats com un passeig pel bosc, la recepta de la felicitat, etc.

Han de ser activitats molt participatives i dinàmiques. En totes elles hi ha d’haver un respecte per les emocions pròpies i les dels altres i per la voluntarietat de compartir o no les pròpies experiències i emocions.

Hem d’anar amb molt de compte i tenir moltíssima sensibilitat per tal d’ajudar als infants i joves que expressin les seves emocions i veure en quin moment hem d’intervenir i canviar el rumb de les activitats si veiem que algú infant es pot sentir incòmode. Hem de respectar a l’infant, els tempos i les intervencions; no oblidem que molts infants i joves no estan acostumats a explicar com es senten o posar nom a les emocions.

També cal tenir en compte que per tal d’adquirir les competències que ens haguem programat cal que hi hagi una pràctica continuada no només en activitats específiques sinó durant tota la jornada. En definitiva introduir aspectes emocionals en qualsevol activitat i que aquests formin part de la quotidianitat de l’esplai. És important que les educadores es formin prèviament en educació emocional i hagin fet el seu propi desenvolupament emocional per tal d’ajudar als infants que facin el seu propi.

Moltes d’aquestes activitats les trobareu en les propostes educatives de Fundesplai com:

En altres activitats que no són de creació pròpia hi hem afegit la font i el link per poder-les fer servir com a recurs.

>> Accedeix aquí a la GUIA D’ACTIVITATS D’EDUCACIÓ EMOCIONAL

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Autonomia emocional, Competència social, Consciència emocional, Emocions, Habilitats per a la vida, i Regulació emocional
Tipus Guia didàctica
Projecte MOOC Educació Emocional, Proposta educativa Àgora, Proposta educativa Compartir, Proposta educativa enCORatja't, Proposta educativa Entre tots i totes, i Proposta educativa Mandala
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai