Fem compostatge

  • de 3 a 99 anys
  • Activitat de natura i Experiment científic
  • Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

El compostador és un element clau del nostre hort, per augmentar la biodiversitat, reciclar la matèria orgànica i fabricar el nostre propi adob orgànic per a l’hort. Us animeu a tenir-ne un al pati de l’escola o l’esplai?

Objectius

  • Aprendre a fer compost.
  • Descobrir el procés de descomposició de la matèria orgànica.
  • Treballar en equip.
  • Assumir responsabilitats pel que fa a la reducció i el tractament dels residus.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

El compostador és un element essencial del nostre hort, ja que ens permetrà reciclar la matèria orgànica, fabricar el nostre propi adob o fertilitzant natural per a l’hort i augmentar la biodiversitat d’animals descomponedors beneficiosos.

A l’activitat «la millor terra per al nostre hort» hem descobert quina estructura ha de tenir la terra perquè les plantes creixin bé. Per a la part orgànica podem fer servir l’adob o el compost que obtinguem en el nostre compostador.

Tenir un compostador ajuda als infants i joves a entendre el cicle de la matèria, a descobrir la biodiversitat d’éssers descomponedors, a adoptar actituds de responsabilitat i autonomia envers la sostenibilitat.

I a més a més, fabricar un compostador, posar-lo en marxa i mantenir-lo són activitats físiques que requereixen del desenvolupament de capacitats psicomotrius i tècniques.

Feu els equips necessaris per assegurar el manteniment del compostador, prepareu les eines i la matèria orgànica, i endavant!

 

Com és el procés del compostatge?

És un procés natural de descomposició de la matèria orgànica. Se n’encarreguen els organismes descomponedors i pot durar fins a 6 mesos. Llegeix aquest article per a més detalls: Com fer compostatge a l’escola o l’esplai.

Quin material necessitem?

Podem construir un compostador amb palets, fustes, caixes de fruita… és important tenir en compte si tenim terra al pati o l’hem de col·locar sobre rajola o formigó. Per al procés de compostatge és millor que la matèria orgànica estigui en contacte amb la terra.

També hi ha molts models comercials de tota mena de preus i mides i segur que trobareu el que s’adapti millor a les vostres circumstàncies o necessitats.

Què podem compostar?

Hem de trobar l’equilibri entre la matèria humida (3/4 del volum del compostador) i la matèria seca (1/4 del volum total del compostador). En aquest article trobareu una taula resum que us podeu imprimir per tenir clars quins materials podeu tirar al compostador: Com fer compostatge a l’escola o l’esplai.

Buscar solucions als problemes

Fer compostatge és senzill, però de vegades apareixen problemes com olors estranyes o visitants inesperats que es poden resoldre fent un bon manteniment del compostador. Els infants i joves han de participar d’aquests processos per aprendre a solucionar possibles eventualitats i apoderar-se respecte al procés de compostatge. Consulteu aquest article per a més detalls: Com fer compostatge a l’escola o l’esplai.

Observar la biodiversitat al compostador

Un compostador és un microecosistema en el que hi ha una gran xarxa tròfica i de relacions entre els microorganismes encarregats de dur a terme la descomposició de la matèria orgànica.

Quan ja tinguem engegat el procés de compostatge des de fa algunes setmanes o mesos, podem extreure’n una mica, col·locar la matèria-compost en safates, equipar-nos d’unes bones lupes i observar els organismes que hi trobem. Segur que descobrirem espècies que no havíem vist mai!

Si tenim alguna lupa binocular disponible, podrem veure els detalls d’aquests microorganismes amb més precisió.

En aquest article trobareu informació per poder identificar les espècies que trobeu i entendre el rol que tenen a l’ecosistema: La biodiversitat al compostador.

 

El vermicompostatge

El vermicompostatge és una tècnica per a fer compost a partir de la cria intensiva de cucs de terra. És una bona opció per a terrasses o balcons, ja que no necessita que la matèria orgànica estigui en contacte amb la terra.

Es pot realitzar en caixes o recipients reciclats, sempre que ens assegurem que no hi entra llum (els cucs de terra només poden viure a les fosques). També existeixen models de vermicompostatge comercials que podeu adquirir en botigues especialitzades.

Els cucs de terra que es fan servir per al vermicompostatge s’anomenen «cucs vermells de califòrnia», tot i que no són originaris d’aquesta zona sinó més aviat d’Europa i Àsia, i en realitat, viuen als sòls de tot el món.

Al vermicompostador, els cucs de terra s’aniran alimentant de matèria orgànica i la descompondran amb l’ajuda de bacteris i enzims del seu aparell digestiu. En poques hores la matèria orgànica anirà desapareixent i s’anirà transformant en hummus de cuc (l’adob resultant), un dels millors fertilitzants orgànics que es coneixen.

Per fer vermicompostatge només necessiteu:

– El vermicompostador
– Els cucs
– La matèria orgànica

Podeu trobar més informació aquí: vermicompostatge, els cucs se’m mengen la brossa! I aquí; horturbà / vermicompostatge.

 

Altres activitats i jocs relacionades amb el compostador

Podeu explicar i gaudir del conte «el cuc i la lluna» amb els kamishibais de la maleta pedagògica.

Al llibre «L’hort escolar ecològic», de Montse Escutia, Editorial Graó, trobareu activitats didàctiques per fer amb el compostador des de la pàgina 147 a la pàgina 156. També «un món de cucs» a la pàgina 180 i «l’embut de berlesse», a la pàgina 186.

També podeu complementar aquesta activitat amb els següents jocs de la guia «juguem a l’hort» .

– «a quin contenidor vaig», pàgina 13.
– «piràmide tròfica», pàgina 36.
– «la cadena alimentària», pàgina 39.

MÉS INFORMACIÓ

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

Podeu consultar aquestes guies i llibres que us seran molt útils a l’hora de preparar l’activitat de fer compostatge:

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai