Endevina quants anys viuré

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 6 a 99 anys

Durada en minuts

 • 30

Espai

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

  Descripció

  Joc per descobrir quants anys poden arribar a conservar-se a la natura determinats residus relacionats amb el sistema alimentari. Perquè tot allò que no reciclem perjudica la natura i a tots els éssers vius que hi habiten.

  Objectius

  • Descobrir el temps que triga en descompondre’s el material que utilitzem de forma quotidiana a la natura.
  • Ser conscient de l’impacte que suposa per a la natura.
  • Promoure hàbits de consum i reciclatge sostenibles.

  Desenvolupament de l’activitat

  Quants envasos es consumeixen diàriament relacionats amb els ultraprocessats i els sistema alimentari en general. Molts! Masses! A més del cost energètic i ambiental de produir o reciclar els envasos, no tots ells van a parar al circuit de reciclatge i es perden en abocadors o directament  a la natura.

  El temps de degradació dels residus en el medi natural si no els reciclem correctament és molt variable. A través d’aquest joc descobrirem quants anys poden arribar a conservar-se a la natura determinats residus relacionats amb el sistema alimentari.

  Algunes dades

  1.Trossos de poma: 1 mes.

  2.Pela de plàtan: entre 4 i 7 mesos.

  3.Pela de taronja: 6 mesos.

  4.Paper: entre 2 i 5 mesos.

  5.Cartró: 1 any.

  6.Xiclet: 5 anys.

  7.Llaunes de beguda: 10 anys ·

  8.Tetrabrik: 30 anys.

  9.Ampolla de vidre: al voltant de 4.000 anys.

  10.Bossa de plàstic: 150 i 300 anys.

  11.Ampolla de plàstic: al voltant de 500 anys.

  12.Paper d’alumini: al voltant 10 anys.

  Presentem l’activitat amb la tècnica Breakout

  Un breakout educatiu és una activitat de gamificació molt similar als coneguts “escape room” on les persones participants tenen una missió a resoldre a través d’una experiència d’aprenentatge immersiva i motivadora. 

  El repte serà obrir o desbloquejar els cadenats d’una caixa tancada resolent una o diverses endevinalles i/o proves. Per això utilitzarem les dades d’informació sobre el temps de degradació dels diferents residus i obtindrem els codis secrets que obren un o diversos cadenats (es poden posar tant com es vulguin i aprofitar per treballar el repte associant un cadenat a diferents grups). 

  Exemple d’endevinales: Relacioneu cada envàs i la seva pista amb l’època que li correspon utilitzant com a referència els anys de degradació que necessiten. 

  Un cop els tingueu posats en ordre cronològic, agafeu la primera inicial  dels noms dels quatre indrets que hi ha a les pistes seguint aquest ordre i tindreu la combinació del candau.  

   

  Envàs i pista  Any 
   

  El refresc d’aquesta llauna d’alumini se l’haurien pres per a celebrar la fi de la 2a guerra mundial a Londres.  

  1945 

  (entre 50 i 70 anys) 

   

  Aquesta ampolla de vidre es va utilitzar per a posar-hi el vi cultivat a terres americanes que tots just s’acaben de descobrir on ara ubicaríem Califòrnia.  

  1492 

  (uns 500 anys) 

  Aquesta ampolla de plàstic la va deixar aquí una líder asteca després d’assentar-se al llac Texcoco  1325 

  (uns 700 anys) 

    

  En aquest envàs de poliestirè hi havia un entrepà que es va menjar Harald Hardraade, el víking que va liderar l’intent frustrat d’envair Anglaterra. Amb aquesta batalla es considera que es dona la fi de l’era vikinga. 

  1066 

  (1000 anys aproximadament o més) 

  ​​A la capsa misteriosa podem trobar material per fabricar algun element reutilitzable com per exemple una samarreta vella que més endavant transformarem en una bosseta del menjar. Veieu l’activitat “De Samarreta a Bosseta”.

  Observacions

  Vols saber més? fes una ullada a l’exposició Reduïm els residus de la Diputació.

  I recorda que pots visitar  l’Exposició Menja, Actua, Impacta de Fundesplai per conèixer moltes coses sobre el sistema agroalimentari.